Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Severná Kórea si pripomenula prvé výročie nástupu svojho nového vodcu

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea si dnes pripomenula prvé výročie oficiálneho nástupu nového vodcu Kim Čong-una na čelo vládnucej komunistickej strany. Severokórejské štátne médiá pri tejto príležitosti zverejnili oslavné články, ktoré vyzdvihovali zásluhy mladého Kima pri konsolidácii strany a budovaní silného štátu, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Výročie sa pripomína v čase vyhroteného napätia na Kórejskom polostrove, keď Pchjongjang stupňuje vojenské hrozby voči Južnej Kórei i Spojeným štátom.
      
"V dejinách doposiať nebol žiaden socialistický vodca ako on (Kim Čong-un)... Za krátke časové obdobie ovládol cítenie svetovej verejnosti a získal veľký vplyv v rámci medzinárodného spoločenstva," napísal denník Rodong Sinmun, vydávaný vládnou robotníckou stranou KĽDR.
      
Noviny pritom ocenili "súdruha Kima" ako muža veľkej odvahy a pevnej vôle. V zozname jeho doterajších "víťazstiev" uviedli decembrové vypustene vesmírneho satelitu i tretí jadrový test KĽDR z 12. februára tohto roku.
      
Kim Čong-un prevzal moc v Pchjongjangu už v decembri 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila, oficiálne sa však stal prvým mužom krajiny až 11. apríla 2012, keď ho zvolili za prvého tajomníka strany. Dva dni potom zaujal post predsedu vplyvnej Národnej obrannej komisie KĽDR, čím ovládol všetky kľúčové vládne posty komunistickej krajiny.
      
Analytici upozorňujú na to, že neskúsený Kim Čong-un sa na rozdiel od svojho otca výraznejšie spolieha na kolektívne vedenie strany a štátu a viac sa zameriava na zlepšenie výkonu disfunčnej severokórejskej ekonomiky a zvýšenie životnej úrovne obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu