Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KĽDR údajne dokončila prípravy: Odpálenie rakety hrozí už zajtra!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severná Kórea údajne dokončila prípravy na odpal rakety stredného doletu z východného pobrežia krajiny. Technicky vraj môžu raketu Musudan o dosahu až 4000 kilometrov odpáliť už v stredu. Informovala o tom dnes juhokórejská agentúra Jonhap.

"Na základe analýzy juhokórejskej rozviedky, ktorá skúmala pohyby okolo severokórejskej strely, sme presvedčení, že KĽDR dokončila prípravy na odpal. Technicky môže byť strela odpálená už zajtra (v stredu)," uviedol podľa agentúry Jonhap nemenovaný vysoký juhokórejský vojenský činiteľ.

Južná Kórea v piatok oznámila, že KĽDR inštalovala dve rakety stredného doletu na mobilné odpaľovacie zariadenia na východnom pobreží krajiny. Ide o strely Musudan, ktoré majú údajne dolet 3000 až 4000 kilometrov, a sú teda schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam.

Strelu Musudan, ktorá bola prvýkrát predstavená v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu, severokórejský komunistický režim ešte nikdy netestoval.

Podľa pozorovateľov možno štart rakety očakávať niekedy medzi 10. a 15. aprílom. KĽDR v piatok vyzvala zahraničných diplomatov, aby zvážili odchod z krajiny, pretože vraj od 10. apríla nebude schopná zaistiť ich bezpečnosť. 15. apríla si severokórejský národ pripomína narodenie zosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, dedka súčasného vodcu Kim Čong-una.

Vlani 13. apríla Severná Kórea vypustila balistickú raketu Unha-3. Tá však niekoľko minút po štarte explodovala, rozpadla sa a zrútila do mora.

Pan Ki-mun: Napätie na Kórejskom polostrove sa môže vymknúť spod kontroly

Napätie na Kórejskom polostrove sa môže vymknúť spod kontroly. Vyhlásil to dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v reakcii na najnovšie varovanie KĽDR, ktorá upozornila cudzincov v Južnej Kórei, aby v prípade vojny podnikli evakuačné opatrenia.

"Súčasná miera napätia je veľmi nebezpečná. Malý incident spôsobený zlým úsudkom alebo kalkuláciou môže viesť k nekontrolovateľnej situácii," uviedol podľa tlačovej agentúry Reuters Pan Ki-mun v Ríme, kde absolvoval stretnutie s talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom a pápežom Františkom.

Najvyšší predstaviteľ OSN povedal, že vyzval Severnú Kóreu, aby sa zdržala "provokačnej rétoriky", pričom požiadal krajiny susediace s KĽDR, aby voči Pchjongjangu uplatnili svoj vplyv s cieľom zmierniť napätie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu