Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biely dom upokojuje: KĽDR zatiaľ nemá jadrové hlavice použiteľné na útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON/MOSKVA - Severná Kórea zatiaľ nemá jadrové zbrane použiteľné na útok s využitím rakiet. Deň po zverejnení správy americkej tajnej služby naznačujúcej opak to dnes uviedol Biely dom.

Už ďalší americkí predstavitelia i Pentagón označili za nepresnú správu vojenskej spravodajskej služby DIA, podľa ktorej severokórejský režim disponuje balistickými strelami s jadrovými hlavicami.

"Severná Kórea nepreukázala schopnosť nasadiť raketu vybavenú jadrovou zbraňou," povedal novinárom hovorca Bieleho domu Jay Carney. Zdôraznil, že hoci sa Pchjongjang snaží vyvinúť takéto zbrane, zatiaľ nedokáže umiestniť jadrovú hlavicu na raketu a odpáliť ju.

USA naďalej pokračujú v monitorovaní jadrového programu KĽDR a vyzývajú krajinu, aby dodržiavala svoje medzinárodné záväzky, dodal Carney. Rusko medzitým dôrazne vyzvalo Severnú Kóreu, aby nezvyšovalo už vystupňované napätie na Kórejskom polostrove, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov po stretnutí so severokórejským veľvyslancom v Moskve oznámil, že Rusko naliehavo apelovalo na Pchjongjang, aby sa vyhýbal krokom, ktoré môžu viesť k ďalšej eskalácii napätia a aby dodržiaval rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN. Na stretnutí tiež zdôraznil, že KĽDR by sa mala vrátiť k rokovaciemu stolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu