Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikli informácie o účtoch v daňových rajoch: Vraj sú na nich aj politici!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: greekreporter.com)

LONDÝN - Únik informácií odhalil totožnosť tisícov majiteľov anonymného majetku v karibskom daňovom raji. Sú medzi nimi aj vysokí politickí predstavitelia i milionári zapletení do podvodov. Napísal to britský denník The Guardian. Podľa odhadov bývalého hlavného ekonóma spoločnosti McKinsey, bohatí ľudia môžu mať v daňových rajoch uložených až 32 biliónov dolárov.

Únik citlivých dát sa týka asi 130.000 ľudí a 120.000 firiem zo 170 krajín sveta, ktorí mali svoje účty v bankách Britských Panenských ostrovov, jedného z karibských daňových rajov. Medzi odhalenými majiteľmi účtov sú napríklad Jean-Jacques Augier, pokladník volebnej kampane francúzskeho prezidenta, bohatá zberateľka umenia zo Španielska Carmen Thyssen-Bornemiszová, gruzínsky premiér Bidzina Ivanišvili alebo manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova.

Podľa expertov ide o niekoľkonásobne vyšší objem dát v porovnaní s nedávnymi aférami kontroverzného webového servera WikiLeaks. Zatiaľ čo v jeho prípade na verejnosť unikli dva gigabity informácií, teraz ide údajne až o stonásobok.

Dáta pokrývajú približne desaťročné obdobie bankových a účtovných aktivít najrôznejších firiem, ktoré v Karibskej oblasti pôsobili od začiatku 80. rokov minulého storočia. Práve od tej doby sú Britské Panenské ostrovy považované za bezpečnú daňovú enklávu pre všetkých, ktorí chcú svoje zisky uchrániť pred rukami nenásytných daňových úradníkov, napísal The Guardian.

O zverejnení citlivých dát sa zaslúžila organizácia nazývaná Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ). Aktivisti tohto združenia pri zbere údajov spolupracovali s novinármi z 38 prestížnych svetových médií vrátane The Washington Post, Süddeutsche Zeitung a Le Monde alebo televíznych staníc CBS a BBC. Každé z nich pátralo po klientoch karibských bánk vo svojej krajine.

Mnohé tajné účty boli údajne založené s využitím "bielych koní", teda nastrčených ľudí väčšinou z Veľkej Británie. Pátranie ICIJ trvalo 15 mesiacov.

Medzi klientov finančných ústavov v karibskom daňovom raji je napríklad milionár Scot Young, ktorý je vo väzení kvôli pokusu zatajiť majetok pred manželkou, alebo uväznený podvodník Achilleas Kallakis, ktorý na základe falošných údajov získal od britských a írskych bánk pôžičky v objeme 750 miliónov libier. Na zozname je aj Jean-Jacques Augier, pokladník volebnej kampane francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, alebo baronesa Carmen Thyssen-Bornemiszová, najbohatšia španielska zberateľka umenia.

Medzi ľuďmi s účtami na Britských Panenských ostrovoch sú podľa ICIJ ďalej Olga Šuvalovová, manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova, blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina, Bidzina Ivanišvili, gruzínsky premiér, alebo Ilham Alijev, azerbajdžanský prezident a niekoľko členov jeho rodiny. Len z USA je na zozname údajne 4000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu