Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci majú v daňových rajoch 8,5 miliardy eur: Toľko štát vyberie na daniach za rok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Za prvé tri kvartály roku 2013 sa počet slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 179 na 3 823 subjektov. Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode.

Záujem o daňové raje sa podľa štatistiky Bisnode neustále zvyšuje. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj za tri kvartály tohto roka investovali do základného kapitálu slovenských podnikateľských subjektov viac ako 8,5 mld. eur.

Medzi najlákavejšie miesta, kde sídlia vlastníci slovenských firiem, patria Spojené štáty americké, Seychely a Panama. Nárast nastal podľa Bisnode aj v prípade Holandska, Belize a Spojených arabských emirátov. Počet spoločností kontrolovaných z Cypru a Luxemburska za prvé tri kvartály roku 2013 klesol. "Z dlhodobého hľadiska je však stále najviac slovenských firiem s vlastníkom z daňového raja v Holandsku, a to 1 138, v Spojených štátoch amerických 819 a na Cypre 741," komentoval výsledky štatistiky riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak.

Podľa Seliaka sa prvých deväť mesiacov roku 2013 na Slovensku nieslo v duchu pretrvávajúceho záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu, ochranu majetku a zaistenie anonymity prostredníctvom zahraničných firiem.

"Naše aktuálne štatistiky potvrdzujú, že dopyt po daňových rajoch neutícha. Obľuba Spojených štátov amerických a Seychelských ostrovov je daná možnosťou utajiť konečného vlastníka spoločnosti," uviedol Seliak.

Záujem slovenských podnikateľov o presun sídla materskej spoločnosti do daňového raja podľa riaditeľa Bisnode klesá v prípade Cypru. Kríza a nestabilná situácia podľa neho spôsobili, že na rozdiel od českých podnikateľov, tí slovenskí z uvedenej destinácie odchádzajú.

V Českej republike počet firiem s vlastníkom z daňového raja stále rastie. Za prvé tri kvartály sa podľa štatistiky Bisnode zvýšil o 229 na 12 905. Najatraktívnejšími destináciami sú dlhodobo Seychely a Cyprus. Ako uviedol Seliak, záujem českých podnikateľov o daňové raje podporila aj politická nestabilita a neistota budúceho vývoja v Českej republike.

Bisnode je európsky poskytovateľ ekonomických informácií o spoločnostiach a podnikateľoch. Na slovenskom a českom trhu Bisnode pôsobí už 21 rokov. Skupina Bisnode operuje v 19 európskych krajinách a prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou Dun & Bradstreet špecializujúcou sa na medzinárodnej dáta a služby, poskytuje informácie z viac než 196 krajín z celého sveta. Bisnode databáza zahŕňa informácie o viac ako 220 miliónoch firiem. Celosvetovo zamestnáva 3 000 ľudí.

Celkové daňové príjmy v tomto roku by podľa schváleného rozpočtu mali dosiahnuť 8,912 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu