Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Klaus nezisťoval, koho sa amnestia dotkne: Bolo by to nesprávne

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - Odchádzajúci český prezident Václav Klaus nezisťoval, koho sa bude týkať novoročná amnestia. "Neuvažoval som o tom, bola by to chyba," uviedol Klaus v stredu večer v bilančnom rozhovore pre Českú televíziu (ČT). Prezident však ani tentoraz neprezradil, kto sa na príprave amnestie podieľal. Informovala o tom spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Prezident iba zopakoval, že amnestia vznikla v najužšom kolektíve jeho spolupracovníkov. "Desať rokov sme o tom uvažovali, hlavné tri skupinky som mal vytipované už dávno. Nesmierne som čerpal poznatky zo žiadostí o milosť. Nechcel som robiť amnestiu, ktorá sa týka niekoľkých desiatok ľudí, to by nemalo zmysel," vysvetlil.

Klaus uviedol, že nechcel a ani nemohol zisťovať, akých konkrétnych káuz sa dotkne. "Amnestia je plošné opatrenie a nemáte dôvod to vedieť. Drvivú väčšinu ľudí, ktorí sa spomínali v médiách, som nepoznal a ich mená nepočul," povedal v rozhovore pre ČT s tým, že sa s ním ohľadne amnestie hrala darebácka hra.

Prezident čelil kritike predovšetkým v súvislosti s článkom dva, v ktorom nariadil zastaviť neskončené stíhanie trvajúce dlhšie než osem rokov pre trestné činy so sadzbou do desiatich rokov. Senátori podali na amnestiu sťažnosť na Ústavnom súde, ktorý však v utorok 5. marca oznámil, že sa ňou nebude zaoberať.

Žalobu senátorov za velezradu, ktorú označil Klaus za neuveriteľnú a čudnú, vníma aj ako dôsledok blížiaceho sa zjazdu opozičnej ČSSD. "Každý sa musí ukazovať, aký je zdatný, silný a neľútostný. Svoju rolu to zohralo. Je to o čosi trápnejšia hra, než by sa nezasväteným mohlo zdať," uviedol Klaus. Niektorí zo senátorov, ktorí hlasovali za velezradu, sa mu vraj predtým klaňali a snažili sa o to byť v jeho blízkosti.

Prezident tiež pre ČT povedal, že s premiérom Petrom Nečasom sú si ideovo blízki. Z vývoja v strane, ktorú v 90. rokoch minulého storočia zakladal, je mu vraj smutno, hoci podľa neho je v nej stále veľa jeho názorových súpútnikov. "Škoda, že ich hlas neznie silnejšie," posťažoval sa Klaus.

O svojom predchodcovi Václavovi Havlovi poznamenal, že vždy mali diametrálne odlišné postoje. S otvoreným útokom vraj však začal Havel. Klaus mal na mysli Havlov slávny kriticky prejav z roku 1997. Zosnulého exprezidenta nedávno označil za extrémneho ľavičiara, ktorý búral existujúci ľudský poriadok.

Klaus uviedol, že v budúcnosti chce písať, organizovať konferencie a cestovať po svete. Svoje ďalšie politické angažovanie nechal otvorené. "Vyzerá to ale, že sa senátori snažia, aby ma za každú cenu do politiky vtiahli. Ak to chcú, tak nech v tom pokračujú," vyhlásil v reakcii na pondelkovú žalobu za velezradu.

Klaus končí v prezidentskom úrade dnes o polnoci, večer ešte prednesie svoj posledný prejav. V piatok prebehne inaugurácia jeho nástupcu Miloša Zemana. "Akým prezidentom bude, to nedokážem odhadnúť," povedal Klaus. Zeman je podľa neho človek, s ktorým viedol názorové potýčky, ale zároveň politik rešpektujúci základy parlamentnej demokracie. V období medzi Zemanovým zvolením a nástupom na Hrad vraj medzi nimi nedošlo ani k najmenšiemu stretu, ani k preťahovaniu o právomoci, citoval Klausove vyjadrenia web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu