Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Premiér Nečas vyzval senátorov, ktorí žalovali Klausa, aby sa vzdali funkcií

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český premiér Petr Nečas (ODS) v stredu vyzval senátorov, ktorí hlasovali za podanie ústavnej žaloby na prezidenta Václava Klausa za velezradu, aby zvážili svoj odchod z verejných funkcií. Povedal to v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS), že sa žalobou na bývalého prezidenta nebude vôbec zaoberať.

"Nie som rozhodnutím Ústavného súdu prekvapený," citoval ho server iDNES.cz. "Myslím si, že nemohol rozhodnúť inak. Podľa zásad právneho štátu k ničomu takému ako k velezrade nedošlo, bol to iba politický krok. Tí, ktorí tú žalobu z politických dôvodov podporili, by teraz mali zvážiť, či majú vôbec ďalej pôsobiť vo verejných funkciách," dodal.

K rozhodnutiu ÚS zastaviť konanie voči nemu sa v stredu vyjadril aj Václav Klaus. Povedal, že kauza s velezradou je "varovným príkladom, kam až môže klesnúť úroveň a spôsob politiky". Informoval o tom server Novinky.cz

Hovorca Klausovho inštitútu Petr Macinka označil za pozitívne, že sa ÚS v tejto kauze nenechal zatiahnuť do politického boja.

Bývalý kancelár Klausa Jiří Weigl označil kauzu za dehonestujúcu a nezmyselnú, rozhodnutie súdu sa podľa neho dalo očakávať.

Ústavnú žalobu na Klausa podporilo začiatkom marca, iba tri dni pred skončením jeho mandátu, 38 senátorov, 30 boli proti.

ÚS konštatoval, že primárnym účelom obžaloby z velezrady je odstránenie hlavy štátu, ktorá poškodzuje jeho záujmy, z funkcie. Keďže sa však Klausov mandát už skončil, ÚS konanie voči Klausovi v stredu zastavil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu