Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Súd zbavil Tymošenkovej spojenca kresla v parlamente. Füle to odsúdil

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

KYJEV - Ukrajinský súd v stredu zbavil spojenca uväznenej bývalej premiérky Julie Tymošenkovej kresla v parlamente. Tento krok okamžite vyvolal kritiku Európskej únie, ktorá pokladá prípad Serhija Vlasenka za politicky motivovaný. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Súdne rozhodnutie nasledovalo necelé dva týždne po summite EÚ-Ukrajina, na ktorom Brusel uviedol Kyjevu, že musí vyriešiť problém selektívnej spravodlivosti, ak si chce zabezpečiť historicky významné dohody o politickom spojenectve a voľnom obchode s EÚ.

Súd zbavil kresla Vlasenka, člena opozičného hnutia Baťkivščyna, na podnet spojenca ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Vo vyhlásení to oznámilo hnutie.

V podnete je Vlasenko obvinený z toho, že pracuje ako právnik - čo majú poslanci zakázané. Vlasenko je známy tým, že je poradcom tímu Tymošenkovej obhajcov. Obvinenie odmieta a označuje ho za pomstu expremiérkinho zarytého politického nepriateľa Janukovyča.

Komisár EÚ pre rozširovanie Štefan Füle odsúdil rozhodnutie súdu a na svojom účte na sociálnej sieti Twitter napísal: "Zbaviť poslanca mandátu, ako sa to stalo v prípade Vlasenka, nie je európsky spôsob. Približuje to Ukrajinu k EÚ?"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu