Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obhajcovia Tymošenkovej žiadajú jej prepustenie

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské úrady musia prepustiť bývalú premiérku Juliju Tymošenkovú potom, ako omilostili jedného z jej bývalých spojencov, povedal v pondelok líder Tymošenkovej obhajcov.

Prezident Viktor Janukovyč dal milosť bývalému ministrovi vnútra Jurijovi Lucenkovi, ktorý si odpykával štvorročný trest, v nedeľu, keď tisíce prívržencov opozície protestovali v Kyjeve proti jeho vláde. "Trváme na jej prepustení, keďže Julija Vladimirovna bola obvinená a odsúdená absolútne bezprávne," povedal jej obhajca Sergij Vlasenko pre agentúru AFP. "Nedopustila sa zločinov, z ktorých je obvinená. Nehovorím o omilostení. Hovorím o úplnej rehabilitácii, politickej aj právnej," povedal.

Tymošenkovej osud závisí úplne od vôle Janukovyča, dodal Vlasenko a vyzval prezidenta, aby Juliju Vladimirovnu okamžite prepustil s cieľom zlepšiť vzťahy Ukrajiny s EÚ. Analytici však tvrdia, že Janukovyč podobné gesto, aké urobil pri prepustení Lucenka, v súvislosti s Tymošenkovou neurobí.

Exministra zatkli v decembri 2010 na prechádzke so psom a odvtedy sa nachádzal vo väzení. Jeho ako aj Tymošenkovej väznenie viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a EÚ, ktorá ukrajinské úrady obvinila z uplatňovania selektívnej spravodlivosti proti oponentom prezidenta Janukovyča.

Janukovyč možnosť Lucenkovho omilostenia naznačil ešte pred niekoľkými dňami, keď vyhlásil, že exminister "len dopláca na svoju vlastnú hlúposť". Prípad expremiérky Tymošenkovej je podľa neho oveľa komplikovanejší a o udelení milosti bývalej líderke oranžovej revolúcie preto neuvažuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu