Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Janukovyč udeľoval milosť: Tymošenkovej ministri môžu oslavovať

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč udelil milosť bývalému ministrovi vnútra Jurijovi Lucenkovi, blízkemu spojencovi uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej.

"Janukovyč podpísal dekrét udeľujúci milosť šiestim odsúdeným ľuďom," uvádza sa v oficiálnom Janukovyčovom stanovisku. Milosť sa okrem Lucenka týka napríklad aj ukrajinského exministra životného prostredia Georgyho Filipčuka.

Ukrajinský súd ešte v stredu odmietol Lucenkovo odvolanie proti jeho štvorročnému trestu pre zneužitie právomocí a spreneveru. Súd trest potvrdil, čo znamená, že Lucenko, ktorý sa sťažuje na zdravotné problémy, mal ostať za mrežami až do konca decembra 2014. Exministra zatkli v decembri 2010 na prechádzke so psom a odvtedy sa nachádza vo väzení. Jeho ako aj Tymošenkovej väznenie viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a EÚ, ktorá ukrajinské úrady obvinila z uplatňovania selektívnej spravodlivosti proti oponentom prezidenta Viktora Janukovyča.

Janukovyč možnosť Lucenkovho omilostenia naznačil ešte pred niekoľkými dňami, keď vyhlásil, že exminister "len dopláca na svoju vlastnú hlúposť". Prípad expremiérky Tymošenkovej je podľa neho oveľa komplikovanejší a o udelení milosti bývalej líderke oranžovej revolúcie preto neuvažuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu