Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kardináli zaviedli pred voľbou pápeža mediálne embargo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Kardináli, zúčastňujúci sa vo Vatikáne za zatvorenými dverami na diskusiách pred voľbou nového pápeža, zaviedli v stredu mediálne embargo. To znamená, že sú zrušené obľúbené každodenné tlačové brífingy kardinálov zo Spojených štátov, ktoré poskytovali aspoň základný prehľad o poradách pred konkláve.

Vatikán je skutočne posadnutý utajovaním a transparentnosť v americkom štýle do toho nezapadá, napísala v reakcii na embargo tlačová agentúra AP.

Oficiálnym dôvodom informačného zákazu je, že niektoré podrobnosti z tajných diskusií o problémoch v cirkvi sa objavili v talianskom denníku La Stampa.

Pribúdajú však špekulácie, že pravým cieľom embarga je umlčať kardinálov z USA, ktorí dôrazne vyzývajú, aby boli dôkladne informovaní o obvineniach zo skorumpovanosti a nefunkčnosti vedenia Svätej stolice skôr, ako začnú voliť nástupcu Benedikta XVI.

V mikrokozme Vatikánu sa tak pred enkláve črtá konflikt s jasnou bojovou líniou: americkí a nemeckí kardináli naznačili, že chcú pápeža, ktorý vnesie poriadok do vnútorného chodu Vatikánu; kardináli pôsobiaci vo Vatikáne zasa bránia svoju prácu a snažia sa túto debatu ukončiť.

Vatikán poprel, že vyvíjal nátlak na amerických kardinálov, aby mlčali a zrušili svoje tlačové brífingy. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi vysvetlil, že Svätá stolica pokladá tohtotýždňové stretnutia pred konkláve za tajné a za súčasť vážneho procesu výberu pápeža, preto nie je naklonený otvorenosti v americkom štýle.

Hovorkyňa kardinálov z USA, sestra Mary Ann Walshová, oznámila, že stredajší brífing a všetky interview s kardinálmi sú zrušené po tom, čo ostatní kardináli vyjadrili obavy nad obsahom článkov v talianskom denníku La Stampa. Ten v posledných niekoľkých dňoch zverejnil podrobnosti z vyjadrení jednotlivých kardinálov, ktoré vyslovili na poradách za zatvorenými dverami.

Denník La Stampa napríklad v stredu zverejnil, že kardináli boli na stretnutí vyzvaní, aby zlepšili koordináciu medzi rôznymi vatikánskymi úradmi a aby zlepšili komunikáciu medzi Svätou stolicou a miestnymi diecézami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu