Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kardináli ukončili prípravné stretnutia pred konkláve

Kardináli ukončili prípravné stretnutia pred konkláve
Kardináli ukončili prípravné stretnutia pred konkláve (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Kardináli katolíckej cirkvi ukončili dnes prípravné stretnutia pred konkláve, na ktorom budú od utorka voliť nástupcu pápeža Benedikta XVI. Oznámil to hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Na poslednej, v poradí desiatej generálnej kongregácii kardinálskeho kolégia sa dopoludnia zúčastnilo 152 kardinálov vrátane 115 kardinálov, ktorí budú voliť nového pápeža.

Po celkovo 161 vystúpeniach z uplynulého týždňa sa kardináli zhodli, že dnes popoludní sa už na ďalšom spoločnom zasadnutí nestretnú. "Panovala všeobecná zhoda, že čo bolo potrebné povedať, bolo povedané," citovala Lombardiho tlačová agentúra DPA.

Desiata generálna kongregácia tak bola pre kardinálov poslednou príležitosťou na diskusie o hlavných výzvach budúceho pontifikátu pred tým, ako sa v utorok popoludní začnú schádzať na konkláve v Sixtínskej kaplnke.

Vo Vatikáne dnes prebiehali ďalšie posledné prípravy, okrem iného na balkóne Baziliky sv. Petra, na ktorom sa svetu po prvý raz predstaví nový pápež, či komíne, z ktorého biely dym oznámi jeho zvolenie.

Dnes o 17.30 h zložia prísahu mlčanlivosti všetci duchovní i laici, ktorí budú akýmkoľvek spôsobom pomáhať pri konkláve. Každému, koho by prichytili pri prezradení informácií, by hrozila okamžitá exkomunikácia. Konkláve bude predpoludním v Bazilike sv. Petra predchádzať omša za dobrú voľbu pápeža (Pro eligendo Romano pontifice).

Nový pápež potrebuje na zvolenie získať najmenej 77 hlasov. Podľa Lombardiho je nepravdepodobné, že by ho mohli zvoliť už na prvom hlasovaní v utorok popoludní, aj keď sa očakáva krátke konkláve. Ďalšie dni budú kardináli-volitelia hlasovať dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.

Väčšina vatikanistov predpovedá súboj medzi reformistami, akými sú taliansky kardinál Angelo Scola či Marc Ouellet z Kanady, a konzervatívcami, ktorých typickými predstaviteľmi sú Brazílčan Pedro Odilo Scherer a Leonardo Sandri z Argentíny. Ako kompromisný kandidát sa uvádza najčastejšie maďarský kardinál Péter Erdő.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu