Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predseda frakcie EĽS v EP odsúdil Ficove výroky o menšinách

Joseph Daul
Joseph Daul (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente (EP) Joseph Daul dnes odsúdil výroky predsedu vlády SR Roberta Fica na adresu menšín na Slovensku.Daul zareagoval na vyhlásenie ohľadom menšín, ktoré Fico vyslovil 26. februára v Martine na konferencii k 150. výročiu založenia Matice slovenskej.

"Výroky slovenského premiéra sú neprijateľné. Ostro odsudzujem jeho nacionalistický pohľad na menšiny, či už ide o menšiny národnostné alebo náboženské. V dnešnej Európe nie je priestor na podobné výroky," uviedol líder parlamentnej frakcie EĽS.

Daul dodal, že Fico namiesto toho, aby karhal menšiny za ich neschopnosť slúžiť záujmom všetkých občanov Slovenska, by sa mal ráznejšie venovať riešeniu domácich ekonomických problémov a drastickému nárastu nezamestnanosti v jeho krajine.

"Európa musí okamžite reagovať zakaždým, keď sú ohrozené občianske a ľudské práva a práva menšín," uviedol Daul v správe pre médiá.

Slovenský premiér Robert Fico na konferencii v Martine kritizoval podľa neho neprimerané zveličovanie problémov menšín vo všeobecnosti, nielen národnostných. "Zvláštna je tendencia, ako sa všade na úkor štátotvorného národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci. Želám si, aby sa menšinovými právami prestalo vydierať a je jedno, či je to menšina rómska, inak orientovaných ľudí, či názorová. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska," zdôraznil premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu