Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Flašíková-Beňová skritizovala Fica za výrok o menšinách: Treba si ich vážiť!

Monika Flašíková-Beňová
Monika Flašíková-Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) by v súvislosti s menšinami na Slovensku nevolila také slová, aké použil premiér Robert Fico pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej v Martine.

"Nebola som tam, ale zasa nebudem sa tváriť, že neviem, čo tam odznelo. Neviem celkom ten kontext, v akom to povedal predseda vlády, ale za seba môžem povedať, že menšiny v krajine si treba vážiť a vzťah väčšiny k menšinám ukazuje, v akom stave sa tá spoločnosť nachádza," povedala dnes Flašíková-Beňová.

"Ja by som určite takéto slová nevolila. Prečo ich povedal pán predseda, naozaj neviem," dodala europoslankyňa, ktorá sa okrem iného venuje otázkam ľudských a občianskych práv, práv etnických, sexuálnych či iných menšín.

Predseda vlády Robert Fico v Martine 26. februára vyhlásil, že sa stáva zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť a natiahnuté ruky, ale nijaké povinnosti voči štátu a takmer minimálne pestovanie občianskych cností.

„Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci,“ povedal v príhovore matičiarom predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu