Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozhorčený predseda Európskeho parlamentu: Maďari pošliapali európske hodnoty!

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz, ktorý naplno využíva svoju právomoc zúčastňovať sa na otvorení summitov EÚ, využil túto možnosť aj vo štvrtok a v rámci svojho predslovu sa pred lídrami EÚ zmienil aj o Maďarsku, kde v pondelok poslanci parlamentu prijali kritizovanú novelu ústavy.

"Európska únia je spoločenstvom hodnôt. Nemôžeme mlčať, ak jeden z členských štátov tieto hodnoty porušuje," uviedol Schulz tesne pred otvorením summitu EÚ.

Schulz dodal, že Európsky parlament vyzýva európskych predsedov vlád a prezidentov, aby pripravili adekvátnu reakciu a odpoveď na situácie, keď dochádza k pošliapavaniu základných európskych hodnôt.

Slová predsedu EP odzneli len niekoľko hodín po tom, ako maďarský premiér Viktor Orbán využil svoju prítomnosť v Bruseli a zvolal tlačovú besedu pre európskych novinárov, v rámci ktorej vysvetlil situáciu okolo novely ústavy zo svojho pohľadu.

Orbán v reakcii na prijatie novely ústavy, ktorú kritizovala Európska komisia aj Rada Európy, povedal, že maďarský parlament neprijal žiadnu právnu normu, ktorá by obmedzovala ústavný súd vo výklade zákonov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu