Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prezidentské voľby na Cypre: Zatiaľ vedie Anastasiádes

Níkos Anastasiádes
Níkos Anastasiádes (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA – Dnešné prvé kolo prezidentských volieb na Cypre vyhral s prevahou líder opozičných konzervatívcov Níkos Anastasiádes. Rozhodne sa však až v druhom kole, keďže nezískal viac ako 50 percent hlasov.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predbežné výsledky po sčítaní 94 percent hlasov. Právnik Anastasiades získal 45,3 percent. Zdolal svojho ľavicového súpera Stavrosa Malasa, ktorého podporilo 27,1 percenta voličov. Tretí kandidát - nezávislý Jorgos Lillikas získal 25 percent hlasov. Druhé kolo prezidentských volieb by sa malo konať 24. februára.

Anastasiades pred voľbami sľúbil, že sa pokúsi v krátkom čase dosiahnuť dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o pláne finančnej pomoci. Záležitosť však nie je jednoduchá, pretože akýkoľvek spôsob riešenia krízy - od reštrukturalizácie dlhu, až po presunutie strát na banky - by mohol zaviesť precedens pre ďalšie problémové krajiny a narušiť krehkú dôveru finančných trhov.

Obavy, že ostrov svoj dlh nikdy nesplatí, ako aj nedôvera, najmä Nemecka, v sľuby cyperskej vlády bojovať proti praniu špinavých peňazí a silné väzby na Rusko môžu rozhovory naďalej komplikovať. Tie sa vlečú už osem mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu