Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kažimír o rokovaniach Euroskupiny: Bude to dlhá a horúca cyperská noc

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Dnešné mimoriadne zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina) v Bruseli je venované takzvanej cyperskej otázke. Ostrovná krajina požiadala EÚ o záchranu pred platobnou neschopnosťou.

"Bude to dlhá a horúca cyperská noc. A obávam sa, že nebude posledná," konštatoval minister financií SR Peter Kažimír po príchode na rokovanie Euroskupiny.

Šéf rezortu slovenských financií uviedol, že čo sa SR týka, podmienky, ktoré má voči Cypru, zostali rovnaké. Pre Bratislavu je kľúčová výmena daňových informácií a tiež problematika podozrení z prania špinavých peňazí. V tomto smere majú Slovensko a Nemecko veľmi podobné podmienky, upozornil Kažimír a dodal, že v rámci nočných rokovaní o záchrannom balíku pre Cyprus bude takisto dôležitá účasť Medzinárodného menového fondu (MMF).

Podľa zdrojov agentúry Reuters, oboznámených s rokovaniami predstaviteľov eurozóny a MMF o finančnej pomoci pre Cyprus, by záchranný balík pre krajinu mal obsahovať zvýšenie daní, jednorazové opatrenia na zvýšenie príjmov, privatizačné plány a opatrenia na sanáciu cyperského bankového sektora.

Kažimír odmietol komentáre na tému možného zastúpenia súkromného sektora (banky, investičné fondy) na sanácii cyperského dlhu, čo by chceli presadiť Nemci. Uviedol, že aj táto téma bude zrejme predmetom nočných rokovaní Euroskupiny.

Zatiaľ nebola spresnená ani výška záchranného balíka pre Cyprus, lebo dodnes nebola predstavená správa o stave cyperského bankového sektora a ekonomike krajiny, ktorú pripravuje Trojka, zložená z expertov Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF.

Minister Kažimír priznal, že ide o netradičný termín rokovania Euroskupiny, a žartom poznamenal, že to je pre veľkonočné sviatky. Skutočnosť je však taká, že Euroskupina si dala za cieľ ukončiť politické rokovania o Cypre do konca marca.

Cyprus potrebuje rýchlo rokovať o finančnej pomoci, keďže začiatkom júna musí splatiť veriteľom sumu rovnajúcu sa 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny, čo je asi 1,7 miliardy eur. Cyperská vláda potrebuje istotu prísunu finančnej pomoci a chce predísť panike domáceho obyvateľstva v podobe masových výberov hotovosti.

Ministri financií eurozóny pred začatím rokovaní naznačili, že dnes k dohode o záchrannom balíku pre Cyprus zrejme nedôjde. Cyprus požiadal o finančnú pomoc vlani v júni. Dôvodom sú veľké straty domácich bánk v súvislosti s odpisom gréckeho dlhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu