Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzsky parlament rozhodne o homosexuálnych manželstvách

Tisíce Francúzov protestovalo proti schváleniu zákona umožňujúceho homosexuálnym párom svadby a adopcie detí
Tisíce Francúzov protestovalo proti schváleniu zákona umožňujúceho homosexuálnym párom svadby a adopcie detí (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dolná komora francúzskeho parlamentu v utorok rozhodne o zákone, ktorý homosexuálnym párom umožní sobáše, adopcie detí a dá im rovnaké práva ako zosobášeným heterosexuálnym Francúzom.

Normu sprevádza pobúrenie časti verejnosti, no väčšina prijatie legislatívy podporuje. Kým v nedeľu vyšli do centra Paríža desaťtisíce odporcov manželstiev homosexuálov, pondelok zase dostal predseda dolnej komory Claude Bartolone dostal obálku s pušným prachom a výhražným listom, v ktorom ho neznámy odosielateľ vyzýva na "pozastavenie" utorňajšieho rozhodujúceho hlasovania.

Ako sa uvádza v liste, "naše metódy sú radikálnejšie a priamejšie ako protesty, chceli ste vojnu, máte ju". Vyhrážanie sa v apríli dotklo aj senátorky Esther Benbassovej, ktorej zničili auto a dostávala výhražné emaily a listy. Poslanec Erwann Binet zase musel zrušiť verejné vystúpenia pre vyhrážky pravicových radikálov.

Horná komora francúzskeho parlamentu časť legislatívy schválila ešte v piatok, v utorok je však na programe hlasovanie o jej upravenej "senátnej" verzii. Pred dvoma mesiacmi dala zelenú príslušným zákonom aj dolná komora. Zákony by tak mohli vstúpiť do platnosti už v lete. Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli v rámci minuloročnej predvolebnej kampane socialistického prezidenta Francoisa Hollanda. Homosexuálne manželstvá v súčasnosti povoľuje 13 krajín sveta.

V uliciach Paríža sa v uplynulých týždňoch konali mohutné demonštrácii prívržencov i odporcov takýchto zväzkov. Hollande napriek protestom prisľúbil, že legislatívu nestiahne a naďalej ju bude podporovať. Šéf Elyzejského paláca navyše avizoval, že sa osobne zúčastní na slávnostných ceremóniách prvých zosobášených homosexuálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu