Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Patriarcha Kirill varuje Západ pred sobášmi homosexuálov

Patriarcha Kirill
Patriarcha Kirill (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill v nedeľu varoval vlády západných krajín pred legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia ako znaku prichádzajúceho konca sveta.

Hlava pravoslávnej cirkvi počas omše v moskovskej katedrále uviedol, že takýto krok je "nebezpečný a apokalyptický symptóm", ktorý by sa podľa neho nemal rozšíriť do Ruska. Podľa slov konzervatívneho náboženského lídra "sa tí, ktorí bojujú proti zákonom pre menšiny, stavajú predmetom represií".

Vôbec prvou krajinou na svete, kde v roku 2001 povolili sobáše homosexuálov vrátane adopcií, bolo Holandsko. O dva roky neskôr nasledovalo Belgicko a v roku 2005 sa ako tretia krajina EÚ pripojilo Španielsko. V roku 2009 nasledovalo Nórsko, Švédsko, o rok neskôr aj Portugalsko, no bez možnosti adopcie. Island, ktorý nie je členom EÚ, sa pripojil v roku 2011 a Francúzi pred dvoma mesiacmi.

Na ostatných kontinentoch sa osoby rovnakého pohlavia môžu sobášiť a adoptovať si deti v Kanade (od roku 2005), v Juhoafrickej republike ako jedinej africkej krajine (od 2006), v Argentíne ako prvej juhoamerickej krajine (od 2010), pričom v rámci USA je to možné v deviatich z 50 štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu