Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Londýn dal homosexuálom zelenú, zosobášili sa prvé páry

Prvé svadby homosexuálnych párov vo Veľkej Británii
Prvé svadby homosexuálnych párov vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Londýnčania Sean Adl-Tabatabai a Sinclair Treadway sa dnes krátko po polnoci stali jedným z prvých homosexuálnych párov, ktoré uzavreli sobáš vo Veľkej Británii. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Obaja muži vstúpili do manželstva len pár minút po polnoci. Práve oddnes je Veľká Británia 15. krajinou na svete, v ktorej sú povolené sobáše osôb rovnakého pohlavia. Zatiaľ sú tieto zväzky možné v Anglicku a Walese, od októbra sa k nim pridá aj Škótsko.

Tridsaťdvaročný Adl-Tabatabai a 20-ročný Treadway uzavreli manželstvo na radnici v londýnskej štvrti Camden pred približne 100 hosťami. Obrad viedol starosta štvrte Jonathan Simpson, ktorý túto príležitosť nazval "obrovským krokom v občianskych právach v našej krajine a uznaním toho, že láska premôže všetko".

"Je to úžasné a neuveriteľné. Bola to naozaj historická chvíľa," uviedol Adl-Tabatabai. Okrem Camdenu sa sobáše homosexuálnych párov krátko po polnoci konali aj v iných častiach krajiny. So sobášmi osôb rovnakého pohlavia súhlasia podľa prieskumov približne dve tretiny Britov, pričom ich podporujú najmä mladí ľudia. 

Britský parlament schválil zákon umožňujúci sobáše homosexuálnych párov v júli 2013, keď ho podporili lídri všetkých troch hlavných politických strán. Na jej základe môžu homosexuálne páry uzavrieť civilný či cirkevný sobáš v Anglicku a Walese. Párom, ktoré už vstúpili do registrovaného partnerského zväzku, umožní zmeniť ho do konca roku na manželstvo. 

Len minulý mesiac legalizoval zväzky osôb rovnakého pohlavia aj škótsky parlament, a to s účinnosťou od spomínaného októbra 2014. Za zákon hlasovala drvivá väčšina poslancov aj napriek nesúhlasu tamojších hlavných cirkevných inštitúcií.

Štvrtá súčasť Británie, Severné Írsko, oznámilo, že nemá v úmysle zaviesť zákony umožňujúce manželstvá homosexuálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu