Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Konzervatívni poslanci omylom schválili homosexuálne svadby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN JOSÉ – Zákon umožňujúci sobáš osôb rovnakého pohlavia tento týždeň podľa všetkého omylom schválili konzervatívni poslanci na Kostarike. Stalo sa to pri hlasovaní o návrhu iného zákona, kde si ale poslanci nevšimli zmeny v texte.

Prezidentka Laura Chinchillová nový zákon vetovať odmietla a vo štvrtok legislatívu upravujúcu sociálne služby a sobáše mladých ľudí podpísala. Informuje o tom agentúra AP. Pôvodná verzia návrhu zákona vymedzovala manželstvo ako zväzok muža a ženy. Najkonzervatívnejší členovia zákonodarného zhromaždenia si však nevšimli, že v poslednej verzii, predloženej na hlasovanie, došlo k zmene textu. Schválili tak návrh, ktorý "priznáva sociálne práva a výhody občianskym sobášom bez akejkoľvek diskriminácie".

Poslanec Justo Orozco z kresťanskej evanjelickej Strany pre obnovu Kostariky povedal, že spolu s inými pravicovými zákonodarcami proti novému zákonu podniknú právne kroky. "Tento zákon je proti zákonu o rodine a kostarickej ústave samotnej," povedal.

Podľa ľavicového poslanca Josého Villalta, ktorý zmeny navrhol, bol právny akt schválený jednomyseľne. "Problém je v tom, že existujú poslanci, ktorí nečítajú, o čom hlasujú," povedal. Homosexuálne sobáše sú legálne vo viac ako desiatich krajinách sveta. V Latinskej Amerike to tak je v Argentíne a v hlavnom meste Mexika. Na Kostarike už istý muž požiadal miestny ústavný súd o uznanie manželského zväzku medzi ním a jeho partnerom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu