Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Americkú ambasádu chceli do vzduchu vyhodiť marxisti: USA označili za vrahov

Alisan Sanli
Alisan Sanli (Zdroj: muhalifgazete.com)

ANKARA - Radikálna turecká marxistická skupina sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný útok na americké veľvyslanectvo v Ankare. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré v sobotu zverejnila na internete. Revolučný ľudový oslobodzovací front (DHKP-C), ktorý už turecké úrady z piatkového útoku obvinili, označil Spojené štáty za "svetových vrahov".

Zverejnil tiež dve fotografie útočníka Alisan Sanliho, pričom jedna z nich ho zobrazuje so zbraňou. Úrady predtým uviedli, že Sanli už bol väznený pre obvinenia z terorizmu. Pri piatkovom útoku okrem neho zahynul aj jeden bezpečnostný strážca. Polícia v súvislosti s prípadom už zatkla tri osoby.

Sanli sa odpálil v centrálnej časti Ankary Cankaya, kde sídli mnoho štátnych inštitúcií a svoje ambasády tam má viacero západných krajín vrátane Nemecka a Francúzska. Explózia však podľa médií americké veľvyslanectvo takmer vôbec nepoškodila, keďže sa odohrala v oblasti kontrolného stanovišťa pomerne ďaleko od hlavného vchodu. Išlo pritom už o druhý krvavý útok na diplomatické zastupiteľstvo USA za posledných päť mesiacov.

V posledných rokoch došlo v Turecku k niekoľkým podobným incidentom, za ktorými stáli najmä kurdskí separatisti ale aj moslimskí extrémisti bojujúci proti Západu. Posledný rozsiahly bombový útok v krajine sa odohral v roku 2007, keď samovražedný útočník zabil deviatich ľudí a zranil ďalších 120.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu