Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Samovražedný útok v prestrojení: Falošní policajti zabili 33 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KIRKÚK - Samovražedný útočník na aute a ozbrojenci prezlečení za policajtov zabili v nedeľu v irackom Kirkúku najmenej 33 ľudí, keď zaútočili na tamojšiu hlavnú policajnú stanicu.

 Informovali o tom bezpečnostné zdroje. Zranenia utrpelo najmenej 70 ďalších osôb a podľa polície sú niektorí ľudia stále pod troskami budov. Po prvotnom výbuchu auta počas rannej dopravnej špičky na miesto pribehli traja militanti v policajných uniformách ozbrojení ručnými granátmi a opásaní výbušninami a snažili sa prebehnúť cez hlavnú bránu k sídlu polície. Stihli hodiť niekoľko granátov, policajti ich však zabili skôr, než sa k nemu dostali, uviedli svedkovia. Okrem obetí útok spôsobil tiež rozsiahle škody na okolitých budovách a obchodoch.

Kirkúk leží asi 170 kilometrov severne od metropoly Bagdad. Je to nábožensky a etnicky zmiešané mesto, kde žijú Arabi, Kurdi a Turkméni a pre bohaté zásoby ropy sa oň sporia centrálna vláda v Bagdade a autonómna enkláva Kurdistan na severe. V oblasti je aktívnych viacero ozbrojených skupín, pričom sunnitskí extrémisti napojení na al-Kájdu často uskutočňujú útoky proti bezpečnostným silám s cieľom podkopať vládu šiitského premiéra Núrího al-Málikího a vyvolať náboženské nepokoje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu