Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blízky východ v pohotovosti: Izraelský útok v Sýrii!

Armáda hovorí o útoku Izraela neďaleko Damasku Zobraziť galériu (2)
Armáda hovorí o útoku Izraela neďaleko Damasku (Zdroj: SITA)

DAMASK/MOSKVA - Sýrska armáda v stredu informovala o údajnom leteckom útoku izraelského stroja na výskumné centrum neďaleko Damasku. Podľa jej tvrdení izraelská stíhačka "narušila vzdušný priestor krajiny a podnikla priamy útok na vedecké centrum".

 Dôsledkom bol požiar a smrť dvoch ľudí. Armáda tvrdí, že útok prišiel po tom, ako povstalci niekoľkokrát v priebehu uplynulých mesiacov neúspešne zaútočili na areál v snahe získať nad ním kontrolu. Armáda hovorí o "akte agresie a veľkých škodách". Rusko vo štvrtok vyjadrilo nespokojnosť s takýmito správami a v prípade ich potvrdenia pôjde podľa Moskvy o "neopodstatnený útok proti suverénnemu štátu, čo je neprijateľné".

Izraelská vláda má obavy nielen zo sýrskych chemických zbraní, ale aj z moderných konvenčných zbraní, ktoré by mohli padnúť do nesprávnych rúk. V takomto prípade avizovala možný zásah. Sýrske zbrane by sa totiž mohli dostať do rúk militantného libanonského hnutia Hizballáh alebo iných extrémistických skupín.

Izraelčania si v obave zo Sýrie zaobstarávajú plynové masky

Na trojnásobok za posledný mesiac stúpol v Izraeli dopyt po výmene plynových masiek a tzv. ABC súprav, čo súvisí s potenciálnou hrozbou použitia chemických zbraní Sýriou alebo prosýrskym hnutím Hizballáh.

Generálmajor izraelskej armády Amir Ešel pre spravodajský server Ynet news uviedol, že "Sýria prechádza búrlivými zmenami. Berúc do úvahy jej obrovský arzenál (zbraní), Izrael sa môže ocitnúť v situácii, že (Sýria) na svojich hraniciach rozmiestni nekonvenčné zbrane".

Blízky východ v pohotovosti:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V roku 1991, keď iracké rakety Scud počas operácie Púštna búrka zasiahli oblasť Tel Avivu, Izrael obyvateľstvu distribuoval tzv. ABC súpravy na ochranu pre atómovými, biologickými a chemickými zbraňami. V súprave je plynová maska a takzvané atropínové pero, ktorého účinnosť a dátum spotreby sa pravidelne kontroluje. Atropín je antidotom proti väčšine nervovo-paralytických látok prvej generácie.

Podľa údajov izraelskej Poštovej služby len za posledný týždeň distribuovali asi 4000 tzv. ABC súprav. Poštová služba okrem toho registruje nárast záujemcov o výmenu ochranných prostriedkov aj na svojej rezervačnej linke, a to z 200 na 500 ľudí denne. Od začiatku najnovšieho distribučného cyklu si tieto súpravy vyzdvihlo už 4,5 milióna ľudí.

Rusko kritizovalo Izrael za ostreľovanie cieľov na území Sýrie

Rusko vyjadrilo dnes veľké znepokojenie ohľadom správ o izraelských leteckých útokoch hlboko vo vnútrozemí Sýrie. Zdôraznilo, že v prípade potvrdenia týchto informácií to bude znamenať neprijateľné vojenské zasahovanie do záležitostí krajiny ničenej vojnou.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vo svojom vyhlásení uviedlo, že v prípade potvrdenia týchto správ "budeme mať do činenia s nevyprovokovanými útokmi na ciele na území suverénneho štátu, čo hanebne porušuje Chartu OSN a je neprijateľné bez ohľadu na motívy, ktorými by sa zdôvodňovali".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu