Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Štyri roky sedel kvôli obvineniam z terorizmu: Keď ho pustili, odpálil sa!

Budova amerického veľvyslanectva v Ankare Zobraziť galériu (4)
Budova amerického veľvyslanectva v Ankare (Zdroj: SITA)

ANKARA - Samovražedný útočník, ktorý sa odpálil pred americkým veľvyslanectvom v Ankare, strávil štyri roky vo väzení pre obvinenia z terorizmu. Prepustili ho po tom, čo sa uňho počas hladovky vyvinula mozgová porucha.

Útočník Ecevit Sanli (40) zabil počas piatkového útoku seba a jedného bezpečnostného strážcu. Tureckí predstavitelia z činu obvinili ľavicových militantov. Išlo pritom už o druhý krvavý útok na americké diplomatické zastupiteľstvo za posledných päť mesiacov. Sanliho zatkli v roku 1997 za členstvo v ilegálnej marxistickej strane DHKP-C. Neskôr sa zúčastnil na veľkom štrajku vo forme hladovky, ktorá viedla k smrti desiatok väzňov, uviedol v sobotu turecký predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Sanli sa odpálil v centrálnej časti Ankary Cankaya, kde sídli mnoho štátnych inštitúcií a svoje ambasády tam má viacero západných krajín vrátane Nemecka a Francúzska. Explózia však podľa médií americké veľvyslanectvo takmer vôbec nepoškodila, keďže sa odohrala v oblasti kontrolného stanovišťa pomerne ďaleko od hlavného vchodu. V posledných rokoch došlo v Turecku k niekoľkým podobným incidentom, za ktorými stáli najmä kurdskí separatisti ale aj moslimskí extrémisti bojujúci proti Západu. Posledný rozsiahly bombový útok v krajine sa odohral v roku 2007, keď samovražedný útočník zabil deviatich ľudí a zranil ďalších 120.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu