Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Politológ Horský: Schwarzenberg nebol dosť český, doplatil na Benešove dekréty

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Zdroj: TASR)

PRAHA - Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg doplatil v druhom kole priamych volieb prezidenta Českej republiky na "nedostatočnú českosť" a na tému Benešove dekréty. Uviedol to politológ Michal Horský.

"V prvom kole bol pomerne prekvapujúci výborný výsledok kandidáta Schwarzenberga. V druhom kole uspel lepšie kandidát Zeman. Výsledky sú však vyvážené, takže ani Schwarzenberga spoločnosť neodmietla," vyhlásil Horský.

 "V druhom kole zohrali úlohu dve veci, tzv. 'nečeskosť' kandidáta Schwarzenberga, počnúc jeho zlou češtinou až po neznalosť českého jazyka zo strany jeho manželky," poznamenal Horský. Druhým kľúčovým faktorom boli Benešove dekréty, ktoré Schwarzenbergovi v televíznej debate postavil do cesty Zeman. Podľa Horského sa Schwarzenberg do tejto témy "zamotal", čo skúsený Zeman dokázal efektívne využiť.

"Treba povedať, že volebný štáb Schwarzenberga nenašiel dostatok energie, erudície a schopností, aby sa vymanil z permanentnej defenzívy svojho kandidáta," povedal na margo druhého kola volieb Horský, podľa ktorého môže byť príkladom téma Benešove dekréty, ktorú si Schwarzenberg nechal nanútiť. "Zeman dokázal v druhom kole presvedčiť svojim programom a argumentmi viac voličov. Osvedčila sa aj negatívna kampaň voči Schwarzenbergovi," povedal politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého bol rozdiel vo volebných výsledkoch kandidátov pomerne výrazný. "Česká verejnosť voľbou dala najavo aj svoju nedôveru k tej časti intelektuálnej umeleckej elity, tzv. celebrít, ktoré podporujú súčasný establishment bez ohľadu na obsah jeho politiky," dodal s tým, že ministrovi zahraničných vecí ČR Schwarzenbergovi sa nepodarilo zbaviť zodpovednosti za obsah nepopulárnej vládnej politiky.

Česká spoločnosť podľa Horského v týchto voľbách jasne ukázala túžbu po zmene politiky prezidenta, ktorú v porovnaní s Václavom Klausom reprezentujú obaja kandidáti. "Usudzujúc podľa ohlasov diskusií a besied, priame voľby presvedčili, že majú svoje miesto aj v zastupiteľskej demokracii," dodal Horský.

"Zeman je v každom prípade stúpencom aktívnejšej spolupráce Česka v Európskej únii a vystupuje pragmatickejšie ako Klaus," uvažuje Marušiak. Ako prezident si však Zeman bude musieť dať pozor na svoje povestné bonmoty. "Nemal by Klausa napodobňovať v osobnej ješitnosti, prípadne sa snažiť pomstiť ČSSD sa spory z minulosti. Ak to zvládne, pomôže celej českej ľavici, ak nie, bude to aj jeho osobná prehra," uzavrel Marušiak.

Neúspešný kandidát českých prezidentských volieb Karel Schwarzenberg sa dnes na tlačovej konferencii poďakoval voličom, ktorí mu v rozhodujúcom druhom kole odovzdali svoj hlas. Informovala o tom Česká televízia.

"Som hrdý na svoj volebný tím, nikdy som sa nedopustil lží a podpásoviek. Zachovali sme si česť aj v tejto porážke," povedal Schwarzenberg. "Desať percent je jasný rozdiel, zvíťazil Miloš Zeman, čo uznávam, dúfam, že sa mu podarí byť prezidentom všetkých občanov," dodal úradujúci minister zahraničných vecí.

 "Všetkým voličom musím skutočne vyjadriť svoju úctu a vďaku. Ďakujem mnohokrát a uvidíme sa v lepších časoch," povedal Schwarzenberg. Po sčítaní 99,66 percenta okrskov získal Zeman 54,8 a Schwarzenberg 45,2 percenta hlasov, vyplýva z údajov Českého štatistického úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu