Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zbytočná smrť novinára: Zastrelili ho a chvália sa s tým na Facebooku

Opoziční aktivisti zverejnili fotku mŕtveho novinára na svojej stránke
Opoziční aktivisti zverejnili fotku mŕtveho novinára na svojej stránke (Zdroj: Facebook)

BEJRÚT - Belgický vojnový reportér Yves Debay prišiel o život v čase, keď spravodajsky pokrýval boje medzi sýrskymi vládnymi jednotkami a povstalcami na severe krajiny. Informovali o tom dnes opoziční aktivisti.

Debaya, bývalého vojaka, zastrelil jeden z ostreľovačov vládnej armády, ktorí boli rozmiestnení na streche väznice v severosýrskom meste Aleppo. Kedy k incidentu došlo, nie je známe, poznamenáva agentúra DPA.

Opoziční aktivisti zverejnili na svojej internetovej stránke aj fotografiu so záberom na telo, o ktorom tvrdia, že je novinárovo. Sýrska vláda správu o smrti novinára nepotvrdila, ani nijako nekomentovala.

Výbor na ochranu novinárov (VON), ktorý je nezávislou organizáciou sídliacou v New Yorku, informoval, že od vlaňajšieho novembra prišlo v Sýrii o život najmenej 19 novinárov, čo zo Sýrie robí najnebezpečnejšie miesto pre výkon novinárskeho povolania na svete.

Podľa dubajskej televíznej stanice al-Arabíja sa Debay stal novinárom v roku 1985. Začínal ako spravodajca novozaloženého magazínu Raids, pre ktorý písal o vojne v Libanone, dvoch vojnách v Perzskom zálive, ako aj o konfliktoch v bývalej Juhoslávii a Afganistane. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu