Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legendárny ostreľovač Chris (†38): Prežil Irak, zavraždil ho brat v zbrani

Z Kylea sa postupne stala legenda Zobraziť galériu (7)
Z Kylea sa postupne stala legenda (Zdroj: Facebook)

DALLAS - Slávny ostreľovač z elitnej jednotky amerického námorníctva Chris Kyle, ktorému sa pripisovalo 160 smrtiacich "zárezov" na pažbe z irackého ťaženia, sa sám stal obeťou strelca v Texase.

Oznámili to dnes spravodajské agentúry s odvolaním na miestne úrady a spoluautora Kyleho autobiografie, ktorá aj v Česku vyšla pod názvom Americký sniper. Podozrivý zo sobotňajšej vraždy, tiež veterán irackého ťaženia, bol zatknutý.

Bývalý člen komanda SEAL bol spolu s ďalším, doteraz neidentifikovaným mužom zastrelený na strelnici Rough Creek pri obci Glen Rose, ležiacej asi 130 kilometrov juhozápadne od Dallasu. Podľa šerifa Tommyho Bryanta bol zatknutý muž (25), ktorý sa po streľbe pokúšal utiecť v aute patriacom jednej z obetí. Podľa miestnych novín strieľal ďalší veterán z Iraku Eddie Ray Routh, údajne trpiaci posttraumatickou stresovou poruchou. Podrobnosti vraždy, ani jej motívy zatiaľ nie sú známe.

"Je to šok. Je neuveriteľné, že Chrisov život mohol takto skončiť po tom všetkom, čo zažil v Iraku," povzdychol si spoluautor "snipera" Scott McEwen.

Kyle (38) bol v Iraku za deväť rokov bojov štyrikrát. Jeho úlohou bolo chrániť kolegov presnou paľbou na nepriateľa. Zabil ich 160, čo bol v americkej armáde nový rekord (predchádzajúce držal sa 109 obeťami vietnamský veterán Adelbert Waldron). Medzi Iračanmi bol taký obávaný, že na neho vypísali odmenu 20.000 dolárov (skoro 400.000 Sk). Kamaráti mu prezývali Legenda, Iračania Aš-šajtán Ramadi - Satan z Ramadi.

Takto strieľa legenda

Prvou obeťou Kyleovej paľby bola žena, ktorá sa približovala k skupine členov námornej pechoty s granátom v ruke. Kyle na ňu vystrelil, akonáhle dostal rozkaz. K svojim najväčším výkonom ale radil prípad z roku 2008, kedy zo vzdialenosti takmer dvoch kilometrov v bagdadskej štvrti Sadr zabil muža, ktorý sa chystal odpáliť raketu na blížiaci sa americký konvoj. Vraj guľku vtedy riadil Boh.

V meste Fallúdža, kde Američania zviedli ťažké boje sa sunnitskymi povstalcami, Kyle odstrelil 40 ľudí z pozície, ktorú si urobil z obrátenej detskej postieľky.

"Po zabití tých prvých to už ide ľahko. Nemusím sa na to psychicky pripravovať. Pozriem sa do zameriavača, nájdem krížom cieľ a zabijem nepriateľa skôr, ako on zabije mojich ľudí," napísal Kyle v knihe. Za svoje výkony si vyslúžil dve strieborné a päť bronzových hviezd.

Mladosť prežil na tabakovej farme v Texase. Jazdil na koni, lovil vysokú zver, strieľal morky aj prepelice. Prvú pušku dostal, keď mal osem rokov. Jeho otec bol diakon, matka učiteľka v nedeľnej škole.

Bol ženatý, mal dve deti. Po odchode z armády založil firmu, ktorá poskytovala výcvik v odstreľovaní. Podieľal sa tak na napísaní ďalšej knihy, pre ktorú otestoval desať slávnych zbraní, od Spencerovej opakovačky cez revolver Colt až po Thompsonov samopal, populárny medzi gangstrami za čias prohibície. Naposledy dal o sebe vedieť začiatkom roka, kedy sa v reakcii na školské masakry vyslovil za ozbrojenie patrične vycvičených učiteľov a proti obmedzeniam v držbe zbraní.

Za vôbec najúspešnejšieho ostreľovača v histórii je niektorými zdrojmi označovaný Fín Simo Häyhä, ktorý počas druhej svetovej vojny údajne zabil 542 sovietskych vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu