Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Grécky exminister sa z toho nevykrúti: Parlament schválil jeho vyšetrovanie

Jorgos Papakonstantinu
Jorgos Papakonstantinu (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Poslanci gréckeho parlamentu v noci nadnes hlasovali za vyšetrovanie bývalého ministra financií Jorgosa Papakonstantina. Ten čelí podozreniam v súvislosti s manipuláciou so zoznamom Grékov vlastniacich účty vo švajčiarskych bankách, z ktorého zmizli mená jeho príbuzných.

Grécki poslanci hlasovali za vyšetrovanie exministra financií dnes nadránom po maratónskej schôdzi parlamentu v pomere 256 hlasov ku šiestim, informovala agentúra AP. V parlamente neprešli ďalšie dva návrhy na vyšetrovanie dvoch  bývalých premiérov a ďalšieho bývalého šéfa rezortu financií.

Papakonstantinu (51) bol ministrom financií v rokoch 2009 až 2011 v bývalej socialistickej vláde. Bol hlavným architektom prvého gréckeho úsporného vládneho balíčka. Čelí podozreniam, že mal odstrániť mená troch svojich príbuzných zo zoznamu Grékov vlastniacich účty vo švajčiarskej banke, ktoré grécke úrady vyšetrujú pre možné daňové úniky. Exminister obvinenia rázne odmieta a tvrdí, že mená zo zoznamu odstránili bez jeho vedomia.

Na podvod prišla grécka prokuratúra, keď porovnala zoznam majiteľov účtov v zahraničných bankách vypracovaný francúzskymi úradmi a odovzdaný Papakonstantinom vedenému ministerstvu financií v roku 2010 s jeho novým odpisom, ktorý Francúzsko dodalo Aténam vlani v decembri.

Grécko zatiaľ nebolo schopné obviniť z daňových únikov nijakého vysokopostaveného činiteľa, i keď správy o tom, že takí sú, sú verejným tajomstvom. Verejnosť, ktorá čelí dôsledkom hospodárskej krízy a poklesu svojej životnej úrovne, je sklamaná postojom politikov, pretože sľubovali potrestanie neplatičov daní, lebo aj oni nesú zodpovednosť za súčasné finančné problémy krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu