Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Novinár zverejnil zoznam gréckych boháčov, súd ho oslobodil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Vydavateľ gréckeho časopisu Hot Doc, ktorý zverejnil mená vyše 2000 bohatých Grékov s kontami vo švajčiarskych bankách, bol zbavený obvinenia, že porušil zákon o ochrane súkromia. Rozhodol o tom dnes súd v Aténach.

Rozhodnutie nijak nezdôvodnil. Rozsudku predchádzal ostro sledovaný proces s Kostasom Vaxevanisom, ktorý jeho stúpenci označili za test slobody gréckej tlače.

"Toto rozhodnutie umožňuje žurnalistom robiť si svoju prácu," reagoval Vaxevanis, ktorý vydáva magazín Hot Doc. Prokuratúra požadovala uznanie jeho viny. Editor časopisu Hot Doc uverejnil na internetovej stránke Pandorina skrinka tzv. Lagardeovej zoznam. Je pomenovaný po súčasnej generálnej riaditeľke Medzinárodného menového fondu, pretože v roku 2010 ešte ako francúzska ministerka financií poskytla tento zoznam 2059 Grékov, medzi ktorými figurujú aj známe osobnosti, vtedajšej vláde v Aténach.

Vaxevanis tvrdí, že sporný zoznam zverejnil pre nečinnosť vlády, ktorá nepodniká žiadne kroky na objasnenie, či ide o daňové úniky. Bývalý minister financií Evangelos Venizelos vlani v októbri potvrdil, že mu predstavitelia ministerstva ukázali spomínaný zoznam, domnieva sa však, že ho nemožno legálne použiť. Odovzdal ho však vláde, ktorá ho zase dala finančnej polícii.

Venizelosov predchodca, exminister financií Jorgos Papakonstantinu zase priznal, že spomínaný zoznam dostal od Christine Lagardeovej. Zoznam vyvolal vlnu kritiky ako opozície, tak poslancov vládnej koalície. Väčšina z nich pripisuje neúspech pri vystopovaní daňových únikov ľudí na zozname faktu, že vláda sa sústredila na prípravu úsporných opatrení, ktoré boli podmienkou uvoľnenia ďalšej splátky z úveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu