Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stíhanjú ďalšieho gréckeho exministra: Účet s miliónom eur vraj patrí jeho žene

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécky parlament v stredu vyslovil súhlas so začatím stíhania exministra financií Jiánnosa Papantonía, ktorý nedokázal vysvetliť pôvod peňazí na svojom účte vo Švajčiarsku. Jeden z najdlhšie slúžiacich šéfov rezortu financií tvrdí, že účet s 1,3 miliónom eur patrí jeho žene.

Parlamentný výbor v stredu takisto súhlasil s vyšetrovaním námestníka ministra financií Pétrosa Doúkasa za podozrivú finančnú operáciu. Ešte koncom roka začali úrady konať aj voči ďalšiemu exministrovi financií Giorgiosovi Papakonstantinouvi, ktorý údajne zo zoznamu majiteľov účtov vo švajčiarskych bankách nechal odstrániť mená troch svojich príbuzných. Za pokus o falšovanie verejnej listiny mu teraz hrozí trest odňatia slobody v maximálnej výške desať rokov.

Grécka prokuratúra začala minulý rok podrobne preverovať takzvaný Lagardovej zoznam, na ktorom sa nachádzajú mená Grékov majúcich kontá s miliónmi eur vo Švajčiarsku. Prokuratúra tieto osoby podozrieva z daňových únikov. Zoznam stoviek mien, ktorý prokuratúra zaslala do parlamentu, poskytli Grécku 21. decembra už druhýkrát francúzske úrady. Francúzsko zoznam gréckym úradom dalo už v roku 2010, vtedajšia vláda však vôbec nekonala. Vznikli dokonca podozrenia, že niektoré mená mohli zo zoznamu vyškrtnúť, preto Paríž požiadali o jeho opätovné zaslanie. Parlament teraz musí rozhodnúť, či začne trestnoprávne konanie voči predstaviteľom predchádzajúcej vlády za to, že proti majiteľom švajčiarskych kont nekonali.

Lagardovej zoznam dostal meno podľa šéfky Medzinárodného menového fondu Christiny Lagardovej, ktorá pred tým pôsobila vo Francúzsku ako ministerka financií. Na zozname sa nachádzajú mená asi 2000 gréckych majiteľov účtov v ženevskej banke HSBC. Na švajčiarskych kontách majú ukrytých asi 1,5 miliardy eur, pričom tieto financie môžu pochádzať z daňových únikov. Kauza vyvoláva negatívne reakcie zo strany gréckej populácie, ktorá trpí tvrdými úspornými opatreniami s cieľom zabrániť bankrotu krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu