Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chrípka v Česku si už vyžiadala 11 životov, ministerstvo uvoľňuje lieky z rezerv

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Už 11 ľudí zomrelo v ČR na následky komplikácií pri chrípkovom ochorení, informoval s odvolaním sa na hlavného hygienika ČR internetový server iDNES.cz.

Dnes do 13.00 h bolo v ČR hospitalizovaných s chrípkou 80 ľudí, 11 pacientov zomrelo, uviedol hlavný hygienik Vladimír Valenta s tým, že odborníci už súčasnú situáciu považujú za epidémiu.
      
České ministerstvo zdravotníctva zo svojich zásob uvoľnilo 1440 balení antivirotika Relenza, s ktorým možno bojovať proti chrípke. Balenia poputujú bezplatne do nemocníc a liečební dlhodobo chorých, kde je najviac ohrozených skupín populácie.
     
Podľa ministerstva ide o prvú dávku antivirotika z rezerv. Pokiaľ by nestačila, je rezort pripravený zabezpečiť a uvoľniť ďalšie lieky.
      
V druhej polovici budúceho týždňa by sa z ministerských rezerv mal dostať do obehu aj preparát Tamiflu, aplikovaný pri terapii chrípky typu A/H1N1. V tomto prípade ide však o lieky, ktorým už uplynula expiračná doba, takže si ich zdravotnú nezávadnosť a stabilitu účinnosti rezort nechá vopred otestovať.
      
Akútne respiračné infekcie postihujú v ČR podľa aktualizovaných údajov ministerstva v tomto týždni 1391 ľudí na 100.000 obyvateľov, čo znamená zvýšenie chorobnosti oproti predvianočnému obdobiu o 100 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu