Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fedor Gál: Bol by som rád, keby som sa nemusel za svojho prezidenta hanbiť

Fedor Gál
Fedor Gál (Zdroj: SITA)

PRAHA - Inštitút priamej voľby prezidenta je v zastupiteľskej demokracii problematický. Ak by kandidoval Karel Gott, v prvom kole by získal dostatočný počet hlasov. Pre to uviedol Fedor Gál, bývalý slovenský politik, disident, spoluzakladateľ a predseda VPN žijúci v Česku, ktorý dnes krátko po otvorení volebných miestností v historicky prvej priamej voľbe prezidenta ČR odovzdal svoj hlas Karlovi Schwarzenbergovi.

"Buď máme zastupiteľskú demokraciu, v ktorej si ľudia vyberú zastupiteľov nie z brucha, ale takých, ktorým chcú dať právo rozhodovať aj v takejto veci, alebo keď už priama voľba existuje, bol by som rád, keby som sa nemusel za svojho prezidenta hanbiť," poznamenal Gál.
      
Pre to, že svoj hlas odovzdal Schwarzenbergovi, mal štyri dôvody. "On nepotrebuje moc, slávu ani peniaze. Je to tiež človek s obrovskými skúsenosťami a je inteligentný. Tretí dôvod je, že pre mňa stelesňuje kontinuitu na Václava Havla, je to pokračovanie toho, čo som si vážil na Václavovi Havlovi. No a po štvrté on nikdy nebol komunista, pomáhal československému disentu a bol aktívny skôr vo veci konca komunizmu. Nikdy sa tzv. nepomýlil, ako mnohí zo súčasných kandidátov," konštatoval Gál.
      
V prípade, že Schwarzenberg nepostúpi do prípadného druhého kola prezidentských volieb, Gál priznáva, že bude mať veľký problém ísť voliť. Svojmu favoritovi však verí. "Hovorí sa teraz o dvoch trendoch. Jeden je pokles preferencií Jana Fischera, druhý vzostup preferencií Karla Schwarzenberga. Prajem si teda, aby sa v druhom kole ocitol," uviedol.
      
Gál je však presvedčený, že nech už zasadne na Pražský hrad ktokoľvek a nebude to človek s narušenou vnútornou integritou, tak to nebude mať vplyv na dobré vzájomné česko-slovenské vzťahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu