Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česi odštartovali druhý deň volieb: Schwarzenberg po odvolení havaroval!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PRAHA - Druhým dňom pokračuje dnes prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike. Účasť voličov je neobvykle vysoká a mohla by dosiahnuť až 60 percent. V piatok už odvolili všetci kandidáti, ale aj prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas, píše spravodajský server iDNES.cz. Auto prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga malo v piatok pri odchode z volebnej miestnosti nehodu. Na zasneženej vozovke sa mu ale, našťastie, len preliačili plechy, píše internetové vydanie denníka Blesk.

Schwarzenberg vyrazil do Sýkořice v stredočeskom okrese Rakovník na voľby a vo volebnej miestnosti rozdával úsmevy na všetky strany. Onedlho nato mu však zamrzol úsmev na tvári - auto, ktoré ho odvážalo domov na zámoček do Dřevíča, malo nehodu. Našťastie však nie vážnu.

Pri zjazde z kopca v kľukatých a prudkých zákrutách do jeho vládnej limuzíny narazilo zdola idúce vozidlo, ktoré dostalo na snehu šmyk. Nehoda sa obišla bez zranení; auto českého ministra zahraničných vecí má len poškodený predný nárazník, spresňuje Blesk. "Boli sme pripútaní, takže sa nikomu nič nestalo. Škoda je len na plechu," povedal Schwarzenberg po nehode pre denník Právo. 

Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h a ľudia, ktorí svoj hlas nestihli odovzdať v piatok, majú šancu až do 14.00 h. Potom začnú volební komisári hlasy spočítavať; prvé výsledky by mohli byť známe už hodinu po uzatvorení miestností, spresňuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.
      
Odhlasované už majú krajania v zámorí. Na ambasády v USA a Kanade prišlo okolo 500 ľudí. To je necelá polovica registrovaných voličov - ľudí prišlo menej než pri posledných voľbách do Snemovne. Na západnej pologuli sa volilo v predstihu už od štvrtka.
      
Podľa odhadov by mohla voličská účasť celkovo presiahnuť 60 percent. Mohla by tak byť vyššia než v posledných parlamentných voľbách, keď si k urnám našlo cestu 63 percent oprávnených voličov, komentuje iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu