Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Assange: Mňa nezastrašíte, zverejním ďalší milión dokumentov!

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange vyhlásil, že ho v práci "nezastrašia", a v príhovore z balkóna ekvádorského veľvyslanectva v Londýne sľúbil, že jeho web zverejní v roku 2013 ďalších milión dokumentov.

Assange ďalej povedal, že dokumenty zasiahnu "každú krajinu na tomto svete". Správu priniesla britská spravodajská stanica BBC. Útočisko mu na ekvádorskej ambasáde poskytujú už šesť mesiacov. Assange sa tak vyhýba vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo spáchania sexuálnych trestných činov voči dvom ženám, čo však on popiera.

Assange sa obáva, že Švédsko by ho vydalo do Spojených štátov, kde by ho potrestali za zverejňovanie tajných diplomatických depeší na stránke WikiLeaks.

Pred budovou ekvádorského veľvyslanectva v centrálnej londýnskej štvrti Knightsbridge sa zhromaždil dav približne 80 prívržencov, aby si vypočuli príhovor 41-ročného Assangea. Jeho webová stránka zverejnila v minulých rokoch obrovský počet uniknutých tajných depeší, ktoré dostali do nepríjemnej situácie množstvo krajín.

Assange vo vyhlásení uviedol, že americké ministerstvo obrany nedávno označilo existenciu WikiLeaks za "pokračujúci zločin". Austrálčan povedal svojim zástancom, z ktorých niekoľkí držali v rukách sviečky: "Kým je toto stále kauzou a kým moja vláda nebude brániť žurnalistiku a zverejňovanie na stránke WikiLeaks, musím zostať tu. Ale dvere sú otvorené a vždy boli pre každého, kto je ochotný dodržať štandardné postupy a porozprávať sa so mnou alebo mi zaručiť bezpečný odchod."

Takisto vyhlásil, že rok 2012 bol pre jeho organizáciu "ohromným rokom". Počas príhovoru vyjadril uznanie novinárom, ktorí prinášajú správy o zatknutých a zadržiavaných osobách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu