Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Island rozhodol: Blokády platieb od darcov WikiLeaks boli nezákonné!

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Investigatívna internetová stránka WikiLeaks oznámila, že dosiahla víťazstvo na najvyššom súde Islandu týkajúce sa blokády finančných operácií, ktoré na ňu uvalili americké spoločnosti Visa a MasterCard spracujúce platby prostredníctvom kreditných a debetných kariet.

Visa a MasterCard, ako aj ďalších približne desať spoločností spracujúcich bezhotovostné finančné transakcie, zastavili platby pre spoločnosti WikiLeaks od jej darcov po tom, ako investigatívna stránka začala zverejňovať tajné diplomatické správy amerického ministerstva zahraničných vecí.

WikiLeaks tvrdí, že po opatrení prišla o približne 95 percent príspevkov od svojich podporovateľov. WikiLeaks podľa agentúry AP dnes oznámila, že najvyšší súd v Islande v stredu potvrdil rozsudok súdu nižšej inštancie o tom, že islandský partner spoločnosti MasterCard, firma Valitor, protizákonne ukončila kontrakt so spoločnosťou DataCell spracúvajúcou pre WikiLeaks platby od svojich podporovateľov.

Súd upozornil spoločnosť Valitor, že ak do 15 dní opätovne nesprístupní platobnú bránu pre WikiLeaks, udelí jej pokutu v prepočte 5000 eur denne a prijme ďalšie opatrenia.

WikiLeaks v súčasnosti vedie podobné spory na súdoch i v ďalších krajinách, napísala AP. Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa od júna 2011 nachádza na veľvyslanectve Ekvádora v Londýne pre obavy zo zatknutia, označil rozhodnutie islandského súdu za víťazstve slobody slova. Štyridsaťjedenročného Austrálčana hľadajú vo Švédsku pre obvinenia za sexuálne delikty. V prípade, že opustí veľvyslanectvo, hrozí mu zatknutie za porušenie podmienok kaucie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu