Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Assange mieri do politiky: Do austrálskeho Senátu chce kandidovať za WikiLeaks!

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange (41) sa mieni uchádzať o senátne kreslo v rodnej Austrálii. Informovali o tom dnes austrálske noviny The Age.

Assange, ktorý sa už šesť mesiacov ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, dnes pre austrálske médiá potvrdil svoju kandidatúru v budúcoročných federálnych parlamentných voľbách v Austrálii.

Do Senátu by sa chcel dostať ako kandidát vznikajúcej strany WikiLeaks, ktorej založenie chce oficiálne oznámiť začiatkom roku 2013. Zatiaľ nie je jasné za aký austrálsky štát bude Assange kandidovať, no pravdepodobne za Nový Južný Wales alebo Victoriu, kde má najviac priaznivcov. V prípade, že vo voľbách uspeje, ale nebude sa môcť vrátiť do Austrálie, určí za seba náhradníka. 

Prípravy na založenie a registráciu strany koordinuje v Austrálii Assangeov otec John Shipton, celý proces je už údajne v pokročilom štádiu. Podľa Assangea by sa na kandidátke strany WikiLeaks malo objaviť viacero známych a rešpektovaných osobností austrálskeho verejného života. Medzi programovými cieľmi bude dominovať boj za otvorenú politiku a proti zasahovaniu do slobody jednotlivca. 

Zakladateľ WikiLeaks sa 19. júna uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne. Chce tak zabrániť tomu, aby ho britské úrady vydali do Švédska, kde čelí vyšetrovaniu pre obvinenia zo sexuálnych deliktov. Assangeovi síce udelili v Ekvádore diplomatický azyl, v prípade opustenia ambasády mu však hrozí zatknutie britskou políciou.

Austrálčan sa obáva, že by ho Švédi vydali na stíhanie do USA, kde by mohol dostať doživotie či dokonca trest smrti za zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu