Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Assange má plán, ako sa vyslobodiť: Zabojuje o poslanecké kreslo

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Zakladateľ portálu WikiLeaks má nový plán, ako sa dostať z veľvyslanectva Ekvádoru v Londýne, kde sa ukrýva pred britskými úradmi. V pondelok totiž pripustil, že sa pokúsi zabojovať o poslanecké kreslo v austrálskom Senáte.

Voľby sa uskutočnia 14. septembra a Assangovi by v prípade víťazstva zabezpečili imunitu pred trestným stíhaním. Assange chce kandidovať za novovytvorenú Stranu WikiLeaks v austrálskom štáte Victoria, odkiaľ sám pochádza.

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. Od 19. júna minulého roka sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assanga Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu