Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Husté sneženie ochromilo belgickú dopravu, letisko v Bruseli je uzavreté

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nečakane silná snehová nádielka prinútila belgické úrady, aby dočasne uzavreli prevádzku medzinárodného letiska v Bruseli a skomplikovala medzinárodnú železničnú dopravu smerom do Francúzska, Nemecka a Holandska.

Bruselské medzinárodné letisko bolo zavreté dnes ráno o 8.00 h, Hovorca letiska to zdôvodnil pokračovaním hustého sneženia, avšak vyjadril nádej, že v súlade s predpoveďou počasia na dnešný deň, sa podarí do značnej miery obnoviť činnosť ne letisku. Meteorologické predpovede uvádzajú, že sneženie by okolo obeda malo prestať.

Nízkorozpočtové letisko Brusel-Juh, v 60-kilometrov vzdialenom Charleroi, ktoré zabezpečuje aj spojenie s Bratislavou, pokračuje v normálnom pracovnom režime, k rušeniu letov tam nedošlo. Vedenie spoločnosti Thalys, ktorá prevádzkuje rýchlovlakovú prepravu medzi Francúzskom, Belgickom, Holandskom a Nemeckom, už vo štvrtok oznámilo, že cestujúcim zabezpečí nové lístky, ak by došlo k prerušeniu dopravy z klimatických dôvodov a pre istotu vyzvalo cestujúcich, aby preložili svoje dnešné cesty na iný dátum. K prerušeniam a omeškaniam dopravy došlo dnes.

V Belgicku podľa správ Kráľovského meteorologického inštitútu napadalo ku dnešnému ránu až osem centimetrov snehu, najmä na západe a na juhu krajiny. Okrem leteckej a železničnej dopravy, k obmedzeniam premávky došlo aj v cestnej preprave. Belgické úrady ešte ráno vyzvali veľké dopravné kamióny (s dĺžkou 13 m), aby radšej zostali na parkoviskách. Hlavné cestné ťahy sú pravidelne ošetrované, horšia je situácia na cestách druhej a tretej triedy.

Podľa správ belgickej rozhlasovej a televíznej spoločnosti RTBF bolo pred ôsmou hodinou ráno zaznamenaných 300 km dopravných zápch na území celého Belgicka. Okolo 10.00 h sa zápchy zmenšili na 125 km. Z hľadiska hromadnej dopravy je situácia najhoršia v provincii Namur, kde kvôli snehu nepremávajú niektoré autobusové spoje.

V Bruseli električky jazdili celú noc z technických dôvodov, aby koľajnice príliš nezasnežilo a nezamrzli. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu