Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Dráma v Japonsku: Zrútila sa časť diaľničného tunela, 3 obete!

Ide o najvážnejší incident svojho druhu od roku 1996, keď pri zrútení tunela zahynulo 20 ľudí Zobraziť galériu (2)
Ide o najvážnejší incident svojho druhu od roku 1996, keď pri zrútení tunela zahynulo 20 ľudí (Zdroj: SITA)

OTSUKI - Nedeľňajší pád diaľničného tunela na východe Japonska neprežili najmenej traja ľudia, ďalších približne päť ľudí je stále uväznených pod jeho sutinami. Potvrdili to tamojší záchranári, ktorí sa snažia preniknúť do zrútenej časti podzemnej komunikácie.

Policajti našli v tuneli, ktorý sa zrútil na diaľnici neďaleko Tokia, ohorené telá niekoľkých ľudí. Zatiaľ sa hovorilo o siedmich nezvestných a dvoch ranených. Podľa stanice CNN spadla ráno o ôsmej miestneho času (o sobotňajšej polnoci SEČ) stometrová sekcie tunela Sasago na prechádzajúce automobily. Na miesto už dorazili záchranári, z tunela vychádza dym, ale zatiaľ nie je jasné, koľko automobilov sa vznietilo.

Viacerí motoristi svoje vozidlá zanechali v tuneli a po vlastných vyšli von. Zatiaľ sa zachrániť podarilo dve ženy, ktoré okamžite previezli do nemocnice.

V tuneli Sasago spočiatku vypukol požiar. Zo záznamov kamier rozmiestnených v tuneli vyplýva, že požiar sa hasičom po troch hodinách podarilo uhasiť. Následne sa snažili dostať k autám, na ktoré sa zrútili betónové panely zo stropu tunela. Neskôr záchranárske práce prerušili z obáv zo zrútenia ďalších panelov.

Prevádzkovateľ trasy príčinu zrútenia tunela zatiaľ nepozná. Japonsko je miestom častých zemetrasení, ale dnes v oblasti žiadne otrasy pôdy zaznamenané neboli. Niektorí z motoristov popísali, že videli betón padať na autá pred sebou, vystúpili a začali utekať von z tunela. Ďalším sa podarilo pred sutinou ujsť. "Šliapol som na plyn, ale bolo už trochu neskoro. Kus betónu spadol aj na moje auto. Stále som pridával a podarilo sa mi prejsť. Keď som sa ale rozhliadol, videl som, že spadla polovica stropu," povedal reportér stanice NHK, ktorý tunelom práve prechádzal.

 Z hustého a palčivého dymu sa niekoľkým desiatkom ľudí podarilo utiecť buď únikovým východom, alebo vozovkou k ústiu tunela. Traja z nich boli prevezení na ošetrenie do nemocnice. Niekoľkým ľuďom sa podarilo zatelefonovať, že sú uväznení v autách a troskách. Pri ústí tunela záchranári postavili provizórny prístrešok a blízko je pripravený na evakuáciu ranených vrtuľník.

Kolaps tunela v Japonsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V čase kolapsu bolo vo vyše štvorkilometrovom tuneli približne 25 vozidiel. Hovorca polície Jošihiro Fukutani oznámil, že polícia stále zisťuje podrobnosti o incidente.

Tunel leží asi 80 kilometrov od Tokia na diaľnici medzi Tokiom a Nagojou a je dlhý 4,7 kilometra. Ide o najvážnejší incident svojho druhu od roku 1996, keď pri zrútení tunela zahynulo 20 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu