Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Irán objavil bohaté ložiská uránu, postaví 16 atómových elektrární

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBAJ - Irán dnes oznámil, že sa mu podarilo objaviť nečakane bohaté ložiská uránu a súčasne vybrať lokality pre 16 nových atómových elektrární. Informácia bola zverejnená len niekoľko dní pred ďalším kolom medzinárodných rozhovorov o spornom iránskom jadrovom programe, ktoré sa budú konať 26. februára v Kazachstane.

Podľa Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) sa nové uránové ložiská našli v "južných pobrežných oblastiach" krajiny. Ich bohatosť pritom údajne trojnásobne prekonala pôvodné odhady. Celkové iránske zásoby surového uránu sa tak zvýšili na približne 4400 ton, uviedla tlačová agentúra IRNA.

Správa zatiaľ nebola potvrdená z nezávislých zdrojov. Irán mal doteraz len niekoľko vlastných uránových baní, ktoré sa podľa predpovedí západných expertov mohli už čoskoro vyčerpať.

Iránska jadrová agentúra okrem toho informovala, že vybrala 16 lokalít, na ktorých sa postaví 16 nových jadrových elektrární. Ide o miesta v pobrežných oblastiach Perzského a Ománskeho zálivu, v provincií Chúzistán a v regiónoch pozdĺž Kaspického mora.

Podľa správ diplomatov USA a ich spojenci na utorkových rokovaniach ponúknu Iránu zmiernenie sankcií výmenou za obmedzenie produkcie uránu s vyšším stupňom obohatenia, ktorý by sa dal potenciálne využiť na výrobu atómových zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu