Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Väzni prenikli do skladu zbraní: Vzbura si vyžiadala 27 mŕtvych!

Vzbura si vyžiadala 16 životov Zobraziť galériu (7)
Vzbura si vyžiadala 16 životov (Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Najmenej 27 obetí a 43 zranených si vyžiadala v piatok prestrelka medzi vzbúrenými väzňami a bezpečnostnými jednotkami v najväčšom srílanskom väzení v metropole Kolombo. Polícia dnes informovala, že zatkla piatich väzňov, ktorým sa podarilo z väzenia ujsť.

Väzňom sa síce podarilo ovládnuť časť väznice, ale dnes už celý objekt kontrolujú policajné a armádne jednotky. Informoval o tom nemenovaný bezpečnostný zdroj.
     
Obeťami prestrelky sú väzni. Medzi zranenými je 23 väzňov, 13 policajných príslušníkov, piati vojaci, jeden väzenský dozorca a jeden náhodný okoloidúci.
     
Srílanské bezpečnostné sily zasiahli proti väzňom, ktorí sa vzbúrili a prevzali kontrolu nad časťou väznice Welikada. Podľa hovorcu polície útok vyprovokovali väzni, keď zaútočili kameňmi na policajné komando, ktoré robilo vo väznici raziu.
     
Veliteľ väznice medzičasom informoval, že väzni prenikli do skladu zbraní a zmocnili sa strelných zbraní.  
     
Fotoreportér agentúry AP stojaci pred väznicou videl dnes večer miestneho času na jej streche väzňov mávajúcich puškami. Niektorí väzni nasadli do vozidla a vydali sa ním k hlavnej mestskej ulici. Keď opustili brány väzenia, bezpečnostné sily ich zastrelili. Reportér AP videl v aute tri nehybné telá.
     
Desiatky príslušníkov bezpečnostných síl obsadili potom väznicu, odkiaľ bolo počuť streľbu a výkriky väzňov. Spoločne s privolanými armádnymi posilami dostali situáciu pod kontrolu po vyše štyroch hodinách.
     
Išlo o najväčšie väzenské nepokoje od roku 1983, kedy pri etnických zrážkach v tej istej väznici zomrelo 35 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu