Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nemecko nesúhlasí s ďalším odpísaním gréckeho dlhu

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporila postoj spolkového ministra financií a vyhlásila, že nemecká vláda je proti ďalšiemu odpísaniu gréckeho dlhu. Berlín sa tak postavil proti požiadavke Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Merkelová sa snaží ukončiť aktuálnu diskusiu o odpustení ďalšej časti gréckeho dlhu. Debatu vyvolal návrh Trojky, ktorá podľa informácií nemeckého týždenníka požaduje ďalšie odpísanie dlhu Atén. Merkelová vyhlásila, že rovnako ako minister financií Wolfgang Schäuble je proti odpisu.

Hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert poukázal na to, že Nemecko by po odpísaní gréckeho dlhu nemohlo Aténam poskytnúť ďalšiu finančnú pomoc. Podľa rozpočtovej legislatívy totiž Berlín môže poskytnúť úvery len v prípade, ak nehrozia straty. "Dlžníkovi, ktorý práve nezaplatil svoje dlhy, nemôžeme bezprostredne potom poskytnúť nové úvery alebo garancie. Takéto opatrenie by nám zviazalo ruky," uviedol Seibert. Dodal, že z uvedených dôvodov neprichádza odpísanie gréckeho dlhu do úvahy.

Na prípadnom odpísaní gréckeho dlhu sa nie je ochotná podieľať ani ECB, uviedol člen Rady guvernérov Ewald Nowotny. "Z pohľadu ECB nie je odpustenie dlhu možné, pretože by zodpovedalo nepriamemu štátnemu financovaniu. Preto sa ECB nemôže podieľať na takejto akcii, ktorá by sa týkala verejného sektora." Informoval o tom portál spiegel.de.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu