Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer 4 milióny moslimov

Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer 4 milióny moslimov Zobraziť galériu (3)
Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer 4 milióny moslimov (Zdroj: SITA)

MEKKA - Tohtoročná moslimská púť do Mekky (hadždž), na ktorej sa zúčastnili takmer štyri milióny veriacich, patrí k jedným z najúspešnejších v dejinách. V nedeľu to povedal saudskoarabský princ Chálid Fajsal, informovala televízia al-Arabíja.

Na tlačovej konferencii v Mekke uviedol, že počet pútnikov sa tento rok pohyboval medzi 3,16-3,65 miliónmi. Príčinou tohto rozpätia je podľa neho obrovský počet neregistrovaných pútnikov. Na bezpečnosť pútnikov dohliadalo viac ako 120.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek. V nasadení bolo aj 30.000 sledovacích kamier a 100 mobilných hliadok.

Púte do Mekky sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Každý moslim v dobrom zdravotnom stave je povinný vykonať hadždž aspoň raz za život, pretože to je jeden z piatich pilierov islamu. Všetci muži musia nosiť biele froté bezšvové odevy a bezšvové topánky, čo je symbol rovnosti medzi moslimami.

Saudské úrady investovali v ostatných rokoch miliardy dolárov do zlepšenia infraštruktúry, aby sa zabránilo panike a iným incidentom. Kamery monitorovali hlavné pútnické miesta ako sú Veľká mešita, hora Arafát či most Džamarát, ktorý moslimovia používajú pri kameňovaní satana.

Púte do Mekky sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Tohtoročný hadždž sa konal na pozadí rozporov na Blízkom východe, historickom centre islamského sveta, v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii. Šiitský Irán a sunnitské krajiny ako Saudská Arábia a Turecko podporujú opačné strany sýrskeho konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu