Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Imám v Mekke vyzval moslimov zastaviť krviprelievanie v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MINÁ - Imám Veľkej mešity v saudskoarabskej Mekke vyzval Arabov a moslimov celého sveta, aby "praktickými a rýchlymi" krokmi zastavili krviprelievanie v Sýrii a apeloval na svetové spoločenstvo, aby priznalo svoju morálnu zodpovednosť za konflikt, v ktorom za uplynulých 19 mesiacov prišlo o život vyše 30.000 ľudí.

Moslimovia na celom svete začali dnes sláviť sviatok obetí íd al-adhá, ktorým vrcholí tradičná moslimská výročná púť do Mekky. Tohtoročná púť je veľmi poznamenaná rozdelením islamu na vetvu šiitskú, ktorej vyznávačov je najviac v Iráne, a sunnitskú, ku ktorej sa hlásia moslimovia v Saudskej Arábii, Turecku a Katare - v krajinách podporujúcich povstalcov v Sýrii. 

Imám šejk Sálih Muhammad Tálib v príhovore k veriacim upozornil, že najväčšiu zodpovednosť za dlhotrvajúci konflikt v Sýrii nesú Arabi a moslimovia. "Riešenie musí byť praktické a rýchle, lebo utláčateľ je deň za dňom divokejší," vyhlásil a pripomenul, že obeťou pokračujúceho útlaku sú aj Palestínčania. Iránsky najvyšší duchovný vodca Alí Chameneí vo štvrtkovom príhovore varoval pred rozšírením krviprelievania zo Sýrie do susedných krajín Blízkeho východu. Irán obviňuje Turecko a štáty Perzského zálivu z ďalšieho podnecovania konfliktu v Sýrii tým, že podporujú protivládnych povstalcov.     

V súvislosti s moslimským sviatkom obetí začalo dnes v Sýrii platiť štvordňové prímerie, ktoré sa podarilo vyjednať medzinárodnému emisárovi Lachdarovi Bráhímímu. Po niekoľkých hodinách ho však obe strany - protivládni povstalci i jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi - porušili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu