Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po moderátorkách aj letušky: V Egypte im umožnia nosiť moslimské šatky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁHIRA - Egyptská letecká spoločnosť EgyptAir opäť umožní svojim letuškám nosiť na hlavách moslimské šatky, čo v minulosti zakázala vláda počas režimu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie leteckej spoločnosti.

V septembri umožnilo vedenie egyptskej televízie prvýkrát od jej založenia v roku 1960, aby moderátorky mohli mať na hlave islamskú šatku. Moderátorka Fatima Nabílova so zahalenými vlasmi čítala poludňajší prehľad správ. Za režimu exprezidenta Husního Mubaraka mali ženy neoficiálny zákaz vystupovať v televízii zahalené v šatke a museli sa zdržiavať mimo dosah kamier.

Nová vláda pod vedením Moslimského bratstva uvoľnila pravidlá s argumentom, že takmer 70 percent egyptských žien nosí šatku. Sekulárne založení Egypťania a náboženské menšiny, najmä kresťania, sa obávajú zavádzania striktných moslimských pravidiel. Prezident Muhammad Mursí odmietol tvrdenia, že by chcel do budúcnosti presadiť povinnosť zavádzania prísnych islamských pravidiel.

EgyptAir dnes oznámil, že navrhuje nové hidžáby pre svoje letušky, ktoré budú lietať na linkách v arabskom svete. Doteraz mali letušky na hlavách šatky počas letov len do saudskoarabských miest. Hovorkyňa spoločnosti uviedla, že letušky sa budú môcť o nosení či nenosení šatiek rozhodnúť samé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu