Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Svätá vojna za Jeruzalem: Islamskí extrémisti žiadajú džihád!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Vodca egyptského Moslimského bratstva, ktoré vedie Egypt po minuloročnej revolúcii, vyzval stúpencov na začatie svätej vojny za oslobodenie Jeruzalema z moci Izraela.

Z bratstva vzišiel súčasný egyptský prezident Muhammad Mursí, ktorý dáva prednosť mierovým vzťahom s Izraelom.

Vodca bratstva Muhammad Badia pred stúpencami povedal, že "viesť džihád - svätú vojnu - na ovládnutie Jeruzalema je povinnosťou všetkých moslimov. Jeruzalem je islamský a nikto z toho nesmie ustupovať," vyhlásil.

Egypt ako prvý z arabských štátov podpísal v roku 1979 s Izraelom mierovú zmluvu. Hoci dobytie Jeruzalema svätou vojnou patrí k programu bratstva, Mursí po zvolení povedal, že chce dodržať medzinárodné zmluvy podpísané minulou vládou, teda aj dohodu s Izraelom. V čase júnovej kampane pred prezidentskými voľbami významný egyptský duchovný Safvat Higází vyhlásil, že hlavným mestom Egypta by sa mal stať Jeruzalem. "Našou metropolou by nemala byť Káhira, Mekka ani Medina. Mal by to byť s pomocou Božou Jeruzalem. Mali by sme volať: 'milióny mučeníkov budú pochodovať k Jeruzalemu'. Spojené štáty Arabov by mali byť vložené do rúk toho muža (Mursího) a jeho stúpencov . Hlavné mesto moslimského chalifátu bude Jeruzalem," povedal Higází pred jasajúcim davom. Mnohí ľudia v ňom volali, že "Mursí zajtra oslobodí Gazu" a Higází ich podporoval volaním: "Áno, buď sa budeme v Jeruzaleme modliť, alebo tam zahynieme."

Vo východnom Jeruzaleme je mešita Al-Aksá považovaná za tretie najposvätnejšie miesto islamu. Izrael v roku 1967 zabral východnú časť mesta a neskôr ju pripojil k západnej časti. Prijal potom zákon, podľa ktorého je teraz Jeruzalem z pohľadu Izraelčanov neodeliteľnou a večnou metropolou štátu.

Moslimské bratstvo vzniklo v roku 1928 v Egypte ako politické, náboženské a sociálne hnutie. Riadi sa mottom Alah je naším cieľom, korán naším zákonom, Prorok naším vodcom, džihád našou cestou a smrť v mene Boha našou najvyššou túžbou. Hnutie má svojich stúpencov v mnohých moslimských krajinách, v niektorých funguje pod názvami iných politických strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu