Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

EÚ opäť žaluje Taliansko: Za neriešenie skládok odpadu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia (EK), ktorá predstavila dnes súhrn porušení právnych predpisov zo strany členských štátov EÚ, opäť podala žalobu na Taliansko na Súdnom dvore EÚ za nedostatočné legislatívne opatrenia týkajúce sa nelegálnych skládok odpadu.

Komisia dnes uviedla, že opäť predkladá súdnemu dvoru návrh na začatie konania proti Taliansku v súvislosti s nelegálnymi skládkami a žiada uvalenie finančných pokút.

EK spresnila, že naliehavo vyzýva Taliansko na odstránenie stoviek nelegálnych skládok a nekontrolovaných háld odpadkov. Komisia vo svojom zdôvodnení uviedla, že aj napriek staršiemu rozsudku súdneho dvora o tejto veci z apríla 2007, problémy pretrvávajú v takmer každom talianskom regióne. EK upozornila, že doteraz prijaté opatrenia nepostačujú na vyriešenie problému v dlhodobom horizonte.

Na základe odporúčania eurokomisára pre životné prostredie Janeza Potočnika preto EK opäť predkladá Súdnemu dvoru EÚ návrh na začatie konania proti Taliansku a žiada pokutu v paušálnej sume 56 miliónov eur (28.890,60 eur za každý deň od vynesenia prvého rozsudku). Komisia tiež požaduje denné penále vo výške 256.819,20 eur za každý deň od druhého rozhodnutia súdneho dvora až do ukončenia porušovania právnych predpisov.

Taliansku stranu EK upozornila, že 255 skládok odpadu musí byť odstránených a vyčistených, vrátane 16 skládok obsahujúcich nebezpečný materiál. Podľa správy talianskych úradov by do konca tohto roka mali byť odstránené iba 31 z predmetných skládok odpadu.

EK v mesačnom súhrne rozhodnutí o porušení právnych predpisov sleduje právne kroky proti členským štátom za nedodržanie ich záväzkov, vyplývajúcich z právnych predpisov EÚ. Cieľom je zabezpečiť správne uplatňovanie právnych predpisov EÚ v prospech občanov a podnikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu