Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

EK odporúča Slovensku zvýšiť poplatky za skládky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zástupcovia Európskej komisie pre oblasť odpadového hospodárstva odporučili Slovensku prijať opatrenia na zlepšenie situácie v nakladaní s komunálnymi odpadmi. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano, stalo sa tak na rokovaní s odborníkmi rezortu životného prostredia.

EK predovšetkým navrhla zvýšiť poplatky za ukladanie odpadov na skládky, zlepšiť separovaný zber komunálnych odpadov a pokračovať v intenzívnej spolupráci štátnych inštitúcií s miestnymi samosprávami. "Slovenskú stranu na rokovaní zastupovali odborníci z envirorezortu, ministerstva hospodárstva a zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska," doplnil Stano.

Účastníci expertného rokovania podľa jeho slov zdôraznili potrebu neustáleho zlepšovania systému nakladania s komunálnymi odpadmi na Slovensku, a to spôsobom postupného znevýhodňovania skládkovania odpadov a zvýšenia podpory materiálového a energetického využitia komunálnych odpadov.

"Európska komisia vyvíja v tejto oblasti aktivity, ktorými sa snaží podporiť členské štáty EÚ v implementácii legislatívy EÚ, týkajúcej sa odpadového hospodárstva ako aj v samotnom nakladaní s komunálnymi odpadmi," uviedol hovorca. Agentúru Bipro komisia poverila vypracovať projekt pod názvom Podpora členských štátov pri zlepšovaní odpadového hospodárstva na základe posúdenia nakladania s odpadmi v jednotlivých členských štátoch.

V prvej etape tohto projektu vykonalo všetkých 27 členských štátov EÚ skríning výkonu odpadového hospodárstva. Na základe neho sa určilo, ktorým z týchto krajín bude potrebné prideliť finančné prostriedky a fondy EÚ na zlepšenie ich nakladania s komunálnym odpadom.

"V druhej fáze projektu agentúra Bipro vypracovala odporúčania pre vybraných 10 členských krajín vrátane Slovenska, ako možno zlepšiť odpadové hospodárstvo, konkrétne pre oblasť komunálnych odpadov, zahŕňajúcich biologicky rozložiteľné odpady a odpady z obalov," uzavrel hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu