Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stav mladej bojovníčky (14) za práva žien sa zlepšuje: Taliban ju nezastaví!

Malála sa stala symbolom odporu proti úsiliu Talibanu odstaviť dievčatá od vzdelávania
Malála sa stala symbolom odporu proti úsiliu Talibanu odstaviť dievčatá od vzdelávania (Zdroj: TASR)

BIRMINGHAM - Stav pakistanského dievčaťa, ktoré ozbrojenci Talibanu postrelili do hlavy, sa pomaly zlepšuje a podľa odhadov britských lekárov by sa mohlo uzdraviť úplne.

V piatok sa jej s pomocou podarilo prvýkrát postaviť sa na nohy a medzičasom už aj komunikuje prostredníctvom písania krátkych viet, keďže zatiaľ nerozpráva. Zdá sa tiež, že sa jej vracia pamäť, a to napriek poraneniam mozgu. Malála Júsafzajová (14) sa zo svojich zranení lieči v špeciálnej klinike v anglickom Birminghame.

Malála sa stala symbolom odporu proti úsiliu Talibanu odstaviť dievčatá od vzdelávania. Extrémisti za to tínedžerke prestrelili hlavu pri útoku v meste Mingora v provincii Svát, kde nastupovala do školského autobusu. Detská aktivistka už ako jedenásťročná v čase povstania Talibanu bojovala vo svojom blogu za práva dievčat na vzdelanie a zverejňovala zverstvá páchané Talibanom.

Pakistanský Taliban v utorňajšom vyhlásení zdôraznil, že školáčka otvorene vystupovala proti hnutiu, čím sa dopustila špionáže a zrady, za čo si zaslúžila zomrieť. Taliban tiež tvrdí, že dievča nepostrelili pre jej boj za vzdelávanie žien, ale pre jej odpor voči džihádistom a ich boju. Hnutie, ktoré v posledných piatich rokoch zabilo v Pakistane tisíce osôb a zničilo stovky dievčenských škôl, vydalo výzvu na zabitie každej ženy, ktorá by sa proti nemu postavila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu